Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Lávku ze smíchovského nádraží Praha daruje. Nově bude sloužit v Mladé Boleslavi

Lávku, která před devadesát let sloužila jako spojení mezi ulicemi Nádražní a Dobříšská, daruje hlavní město Mladé Boleslavi. Tam ji využijí jako přemostění Jizery pro pěší a cyklisty. Lávku odstranili minulý rok kvůli modernizaci okolí smíchovského nádraží.

Ocelovou konstrukci, která je na místě už od roku 1930, rozmontovali v říjnu minulého roku. Musela udělat místo nové výstavbě a překážela jeřábům, které v oblasti staví projekt Smíchov City. O její další využití projevila zájem Mladá Boleslav a začalo řešení majetkovprávních vztahů.

Jak redakci Pražské Drbny sdělil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník, lávku po demontáži rozdělili na části a hned převezli právě do Mladé Boleslavi.

Samotné darování bezúplatným převodem vlastnického práva teď schválili radní a vše ještě musí odsouhlasit zastupitelstvo.

Lávku spojující Smíchov s Radlickou odstraní. Náhradní nebude a novou plánují až za pět let

Lávka, po které lidé přecházejí ze smíchovského nádraží na Radlickou ulici a zpět, bude v průběhu října odstraněna. Překáží totiž jeřábům při výstavbě Smíchov City. Žádné náhradní poprojení k dispozici nebude a s novou lávkou počítají až v roce 2028.

„Díky darování do Mladé Boleslavi získá nový život v podobě přemostění pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru. Zachování této technické památky je nejen vyjádřením úcty k historii, ale také příkladem udržitelného přístupu k velkým stavbám. I zde ukazujeme, že historické stavby mohou sloužit budoucím generacím," uvedl v tiskové zprávě Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek primátora pro oblast dopravy. 

Lávka měřila 163,7 metru, do nového domova ale poslali jen 110, 9 metru. Mluvčí Mladé Boleslavi Šárka Charousková ČTK sdělila, že místo pro usazení lávky město zná, stále ale řeší vlastnictví pilířů předchozího mostu, na které chce nový usadit.

Odstranění lávky lidé přišli o možnost dostat se ze Smíchova na Radlickou. Dočasné přemostění se neplánuje a novou mají postavit až v roce 2028.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Pražské integrované dopravy

Štítky Smíchov, Radlická, lávka, pěší, stavba, developer, Praha 5, doprava, magistrát, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávku ze smíchovského nádraží Praha daruje. Nově bude sloužit v Mladé Boleslavi  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.