Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici kontrolovali únik azbestu při demolici Mordoru. Svého odborníka přizval i starosta Trojky

Inspektoři Hygienické stanice hlavního města při neohlášené kontrole zjišťovali, zda při demolici bývalé Ústřední telekomunikační budovy na Žižkově nedochází k úniku částic azbestu do vzduchu. Podle měření je stav vyhovující. Stavbu s vlastním odborníkem prošel i starosta Prahy 3 Michal Vronský.

Podle hygieniků jsou filtry účinné

Areál přezdívaný Mordor v současné době prochází demolicí, na jeho místě se totiž budou stavět byty. Ve zdech je ale rakovinotvorný azbest, stavební firma proto musí postupovat opatrně, a materiály odstraňuje v uzavřených tlakových pásmech nebo uvnitř speciálních kontrukcí.

Hygienici na místě provedli tři měření, u velké filtrační jednotky kontrolovaného pásma, u dvou menších filtračních jednotek u materiálové a personální propusti, a na hraně střechy ve větší vzdálenosti od filtračních jednotek.

„Výsledky analýzy všech tří odebraných vzorků se ukázaly jako vyhovující. Proto je možné konstatovat, že technické a technologické vybavení, včetně předsazených filtrů u filtračních a odsávacích jednotek jsou dostatečně účinné,“ uvedli hygienici v tiskové zprávě.

Protože demolice potrvá až do října, provedou hygienici ještě přes šedesát takových měření.

VIDEO: Pražský Mordor jde k zemi. Kvůli azbestu na bourání dohlížejí hygienici

Hygienici dohlédnou na bourání bývalé Ústřední telekomunikační budovy v Praze 3, při kterém se budou odstraňovat i materiály s obsahem rakovinotvorného azbestu. V šesti objektech v Olšanské ulici je podle předpokladů přibližně 3350 tun materiálů...

„Chtěl jsem mít jistotu, že vše, co se na staveništi odehrává, je v pořádku"

Správný postup stavební firmy řeší i starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09). Jak uvedl na Facebooku, dokonce si na kontrolu pozval vlastního odborníka. „Chtěl jsem mít jistotu, že vše, co se na staveništi odehrává, je v pořádku,“ vysvětlil Vronský.

Zmínil i kontrolu následného nakládání s azbestem, které má na starosti zase Odbor ochrany životního prostředí za dozoru magistrátu. U toho se řeší způsob balení, evidence nebo přepravy.

„Jako starosta se snažím tlačit na všechny jmenované orgány i developera, aby věc nepodceňovaly a věnovaly ji maximální úsilí, protože to je základní předpoklad bezpečné likvidace. Jsem rád, že to zatím probíhá správně. Všechny subjekty přistupují k věci zodpovědně a nikdo neslevuje z nastavených pravidel,“ dodal Vronský.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky Ústřední telekomunikační budova, Mordor, byty, demolice, Praha 3, kontrola, Hygienická stanice hlavního města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali únik azbestu při demolici Mordoru. Svého odborníka přizval i starosta Trojky  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.