Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha 1 pošle Ukrajině další pomoc. Přidá dva a půl milionu korun

Dva miliony korun jako dar pro velvyslanectví Ukrajiny v Praze schválili na svém úterním zasedání zastupitelé městské části Praha 1. Dalšího půl milionu pak převedou Charitě České republiky na humanitární projekty.

Kapacity pro dvě stě lidí

Zastupitelé také souhlasili se záměrem navázat partnerství a dlouhodobou spolupráci s vybraným ukrajinským městem či městskou částí a s poskytnutím prostor pro zřízení tříd mateřských, základních a středních škol pro ukrajinské děti a žáky pod vedením ukrajinských učitelek a vychovatelek.

Radnice také nabídla své ubytovací kapacity, v domech pro seniory nebo v bytech před rekonstrukcí. Pak přišlo na řadu ubytování nouzové. „V současné době máme ubytovaných asi 60 osob, plus v pondělí v noci do 2:00 ráno ubytovávalo dalších 12 osob do tělocvičny pro seniory v Žitné ulici 13," řekl starosta Petr Hejma (STAN). Dodal, že celkově má k dispozici místo pro 200 lidí, další ale bude hledat.

Děti uprchlíků už chodí do školy

Do pěti základních škol v městské části už nastoupilo asi 50 dětí a evidují dalších 35 žádostí. „Naše školy jsou všechny nadoraz kapacit," uvedla místostarostka Eva Špačková (ODS). Děti podle ní nemusí nastupovat do škol hned a s ohledem na prožitý stres jim prospěje nějaké adaptační období.

Nemocnice Na Františku, kterou Praha 1 zřizuje, je připravena poskytnout ukrajinským uprchlíkům urgentní péči, běžná i specializovaná vyšetření a zákroky, včetně lůžkové péče, rehabilitaci a podobně. Zároveň jim zajišťuje výuku českého jazyka.

Středisko volného času Jednička zase zprovoznilo dopolední dětskou skupinu. Svoje aktivity pro maminky s dětmi rovněž nabízí Komunitní centrum Kampa i další organizace.

Pomáhají s doklady

Sociální pracovníci radnice pomáhají ukrajinským rodinám s vyřizováním dokladů a potřebných úředních dokumentů a zprostředkovávají kontakty s odbornými organizacemi.

Městská část Praha 1 zároveň vytvořila u České spořitelny sbírkový účet číslo: 6145155369/0800 s názvem MČ Praha 1 – pomoc Ukrajině.

Ohodnoť článek

Foto Praha 1

Štítky pomoc, Ukrajina, uprchlíci, peníze, charita, ubytování, školy, Praha, městská část, Česko, Petr Hejma, Starostové a nezávislí, ODS, Česká spořitelna, Nemocnice Na Františku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 pošle Ukrajině další pomoc. Přidá dva a půl milionu korun  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.