Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Restaurátor odstraňoval grafitti z Karlova mostu i v noci. Poškozování si nesmíme nechat líbit, říká

, aktualizováno 11. července 2021, 12:55

Restaurátor Jakub Tlučhoř, který začal v sobotu odpoledne odstraňovat grafitti z Karlova mostu, odhadl, že práci dokončí v řádu dní. Už včera uvedl, že pracovat bude i přes noc. Vandalské projevy sprejerů odstraňoval z nejstaršího mostu v Praze už několikrát, tento případ ale označil za zatím nejrozsáhlejší. Muž, kterého na místo povolala Technická správa komunikací, řekl, že při odstraňování grafitti je důležité začít co nejdříve.

Jakub Tlučhoř je restaurátor s licencí na kulturní památky

Tlučhoř je odborným restaurátorem s licencí na kulturní památky. V sobotu ráno na mostě odebral vzorky pro zkoušky rozpustnosti pojiv obsažených v použitém spreji. Poté vyvinul vhodnou směs organických rozpouštědel.

„Je to gel, který se nanese na jednotlivá počmáraná místa a cyklicky se bude tlakovou párou vhánět do povrchu kamene, aby se z porézního systému vytlačily pigmenty a nedošlo k žádnému poškození kamene,” popsal muž, který kvůli aktuálnímu případu přerušil zahraniční dovolenou.

Zábradlí prošlo před časem rekonstrukcí a část kvádrů je nová. Podle Tlučhoře to ale při metodě odstraňování spreje nebude hrát roli. „Nový kámen má podobné složení. Je to hrubozrnný křemenný pískovec s podobnými porézními systémy,” vysvětlil.

Při odstraňování hraje roli čas

Pracovat začal sám a už včera uvedl, že pracovat hodlá i přes noc. Pokud by se odstraňování protahovalo, povolá si pomocný tým.

„Je důležité odstranit graffiti co nejdřív. Čas hraje hraje roli, protože dochází k polymerizaci barev - těch pojiv, co na tom jsou,” zdůraznil. Podle něj navíc grafitti láká další vandaly. „Když máte třeba na fasádě grafitti už starší, přitahuje to dalšího grafiťáka, který to podepíše. Je to jako když máte skládku - další člověk tam odhodí svůj bordel,” podotkl.

„Karlův most je naše chlouba, toto poškozování si nesmíme nechat líbit,” řekl restaurátor. Pachateli vzkázal, že kdyby to šlo, nechal by ho za trest odstraňovat grafitti na všech památkách. „Aby zjistil, že to není jen tak. Je za tím kus práce a taky riziko poškození té památky,” uzavřel.

Muž, který posprejoval Karlův most, se přihlásil policii

Policii se dnes podvečer přihlásil mladý muž, který se přiznal k posprejování části Karlova mostu v Praze. Poznal se na zveřejněných záběrech z kamer. Policisté vědí, i kdo je dívka, která byla na záznamech s ním. Oba jsou mladiství, podle zákona...

Pachatel je mladistvý

Vandal zanechal na mostě nápisy v angličtině nasprejované nesmyvatelnou tyrkysovou barvou. Potřísněný je podstavec sochy svatého Augustina, na který sprejer umístil nápis „sorry“ (promiň). Od této sochy pak směrem ke Starému Městu střídavě počmáral zábradlí i stojany lamp. Nejrozsáhlejší nápis zabírá více než desetimetrový vršek zábradlí za sochou svatého Jana Nepomuckého. Pachatel napsal například U hurt me (Ublížil/a jsi mi) nebo I love you & I hate you (Miluji tě a nenávidím tě).

Zatímco zahraniční turisté kolem grafitti procházeli bez povšimnutí, čeští návštěvníci mostu se nad nimi často pohoršovali a vandala nazývali nelichotivými výrazy. Vzpomínali také na potrestání dvou Němců, kteří v létě 2019 posprejovali jeden z pilířů mostu. Soud za to uložil roční podmínku, stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Pachatel se policii přihlásil sám v sobotu. „V podvečerních hodinách se na místní oddělení policie dostavil mladík, který se poznal na záběrech v médiích a k posprejování mostu se přiznal. Také již známe totožnost dívky ze zveřejněných záběrů, která byla s ním. Vzhledem k tomu, že jsou oba mladiství, zákon nám nedovoluje k věci poskytnout další informace,“ informovala policie.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar, PČR

Štítky Karlův most, grafitti, odstraňování, kriminalita, památky, Praha, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, restaurátor, policie, socha, nápis, svatý Augustin, Jan Nepomucký, kulturní památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Molík

Grafiťáky nelze převychovat ani pokutou, ani trestem vězení. Ty je potřeba zabít. Jinak poškozování památek bude stále pokračovat. Je to skoro RAKOVINA! Měl by na ně být ustanoven zákon odstranění že života.

Úterý, 13. července 2021, 04:32Odpovědět

Josef Volfík

Poškozování si nesmíme nechat líbit, říká... V pořádku, a co asi chce s tím dělat? Mimochodem, až dokončí most, může nastoupit na Negrelliho viadukt. Taky bude mít práci. A v článku o něm si může přečíst komentáře magorů, kteří se těch pouličních umělců zastávají. Klepne ho z těch názorů pepka.

Neděle, 11. července 2021, 11:48Odpovědět

Restaurátor odstraňoval grafitti z Karlova mostu i v noci. Poškozování si nesmíme nechat líbit, říká  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.