Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O Vánocích stoupá počet krádeží. Zloděje lákají vánoční dárky, varuje policie

Během vánočních svátků tradičně stoupá počet krádeží v bytech a domech. Zloděje lákají vánoční dárky a opuštěné domácnosti lidí, kteří jsou po Štědrém dnu do silvestra na dovolených. Policie i bezpečnostní agentury nabádají k opatrnosti na sociálních sítích. Radí nezveřejňovat informace o majetku a o odjezdu z domu.

Prázdniny jsou nejrizikovější období

Ze statistik na webu policie vyplývá, že během roku 2021 došlo k 1 553 vloupáním do bytů a 2 231 do rodinných domů. Jejich počet stoupá vždy v prázdninových obdobích. Zloděje nejvíce lákají opuštěné domácnosti během letních dovolených a čerstvě vybalené dárky pod stromečkem.

Zvýšený nárůst krádeží potvrzují i pojišťovny. „Zloději ‚pasou‘ po zcela novém zboží, které jsou schopni si vysledovat, například podle odkládání balících kartónů ke kontejnerům po Štědrém dnu, podle informací na sociálních sítích. Termín mezi svátky a Novým rokem odpovídá výkyvu vloupaček,“ uvedla mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Podle odborníků je potřeba být při odjezdu opatrný. Základem je mechanické i elektronické zabezpečení bytu či domu a například zajistit si vybírání poštovní schránky. „A je stále více a více důležité velmi uvážlivě pracovat s informací o odjezdu, či pobytu mimo domov na sociálních sítích. Zveřejňováním těchto informací lze tuto trestnou činnost pachatelům výrazně usnadnit,“ uvádí policie.

Do běžného bytu se lupič dostane do několika minut

Bezpečnostní expert agentury M2C Oldřich Rutar doplňuje, že přilákat zloděje může i jedna fotka z dovolené na jakékoli ze sociálních sítí. Odborníci tak doporučují zveřejňovat citlivé informace až se zpožděním. Třeba po návratu, čímž se zneužití a krádežím předejde.

U domů či bytů, které nemají zabezpečení či fyzickou ostrahu objektu, může posloužit spolehlivý soused. „Není nad to, když si lidé v této otázce vycházejí vstříc a byty si kontrolují navzájem,“ říká Rutar. Upozorňuje, že je složité vypozorovat signály, že se něčí domácnost ocitla v hledáčku lupičů. „Ale platí, že výskyt neznámých osob u bytu je vždy podezřelý,“ říká Rutar.

Podle policie i bezpečnostních agentur se do průměrně zabezpečeného bytu lupič dostane během několika vteřin nebo minut. Pojišťovny podle Svobodové doporučují mít u nákladnějších předmětů nákupní dokumentaci, fotografie, posudky. Dále radí neukládat cennější věci ve sklepě, na balkonech nebo společných prostorách a mít sjednané pojištění. 

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Pixabay.com

Štítky krimi, zloději, Vánoce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Vánocích stoupá počet krádeží. Zloděje lákají vánoční dárky, varuje policie  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.