Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Hygienici kontrolovali stravovací zařízení v pražské zoo, rozdali pokuty za čtrnáct tisíc

Nedostatky v provozní hygieně a nedodržení teploty teplých jídel pokutovali pražští hygienici při kontrole restaurací, kaváren a stánků s občerstvením v trojské zoo. Provozovny tam mají ale na starost soukromé firmy, jejich fungování kontroluje i sama zoo.

Pracovníci Hygienické stanice hlavního města během své návštěvy prošli v pražské zoo sedmnáct provozoven a pochybení našli v šesti. „Kontroly byly zaměřeny na kontrolu plnění povinností provozovatelů zařízení stravovacích služeb, zejména na dodržování správné výrobní a hygienické praxe,“ uvedla stanice na svém webu.

Zjišťovali, zda mají dostatek chladících i ohřívacích zařízení, měřili teploty jídel, kontrolovali data použitelnosti a minimální trvanlivosti i značení, popis alergenů, provozní hygienu a zajištění likvidace odpadu.

Z celkového počtu provozoven objevili nedostatky v šesti a těm dali pokutu v celkové výši čtrnáct tisíc korun.

Zoo Praha ale místní gastro sama neprovozuje, mají to na starost soukromé firmy na základě nájemních nebo pachtovních smluv se zoo. Všichni už tam fungují už několik let.

„Tyto firmy jsou vybírány na základě výběrových řízení a musí splňovat poměrně vysoko nastavené standardy podložené referenčními provozovnami. Kontroly z Hygienické stanice hlavního města Prahy zde probíhají často a to hlavně v období mezi květnem a srpnem, kdy přijde skupina hygieniků a vždy si vybere určitý počet provozů, které zkontroluje,“ popsal postup pro redakci Pražské Drbny mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Celkem je to podle něj čtyři až šest za sezonu.

Kvalitu provozoven si hlídá i sama zahrada, řeší hlavně čistotu provozu, přilehlých prostor a toalet pokud jsou součástí provozovny, čistotu a chování personálu, pestrost nabídky, čerstvost pokrmů a dostatek nápojů.

„Zpětnou vazbu ohledně kvality služeb a jídla získáváme denně od zaměstnanců zoo, neboť se v areálu stravují. Spolupracujeme s profesionální firmou na mystery shopping, která nám v případě potřeby projde vybrané provozy a vyplní hodnotící dotazník,“ doplnil Mašek.


 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hygienická stanice hlavního města

Štítky Zoo Praha, Hygienická stanice hlavního města, kontrola, jídlo, pokuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Člověk neznalý problematiky si z tohoto článku odnese asi to, že stravovat se v ZOO je rizikové. Přitom hygiena neumí měřit teploty. Prostě nemají správnou metodiku nebo ji nedodržují při kontrole. A za špatbou teplotu (dle jejich měření ) vám napaří 10 000. Asi tak. Neuvedení alergenů je tak za 2000.

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 06:28Odpovědět

Hygienici kontrolovali stravovací zařízení v pražské zoo, rozdali pokuty za čtrnáct tisíc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.