Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Pražané si stěžují na chuť pitné vody. Podle hygieniků je v pořádku

V posledních dnech přibylo stížností na chuť a zápach pitné vody v Praze, lidé se s obavami obrátili i na Hygienickou stanici hlavního města. Její zaměstnanci proto odebrali vzorky a provedli laboratorní testy. Podle nich voda odpovídá hygienickým požadavkům.

Koncem července se na sociálních sítích objevily příspěvky o podivném zápachu a chuti vody, která lidem teče z kohoutku. Že jsou jejich vjemy správné, potvrdily i Pražské vodovody a kanalizace.

„Potvrzujeme skutečnost, že v minulých dnech mohli Pražané pocítit změnu charakteru dodávané pitné vody z pohledu senzorických vlastností, pachu a chuti. Jedním z důvodů změny je plánovaná odstávka části technologie na Úpravně vody Želivka,“ uvedla společnost ve vyjádření.

Výrazný zápach a chuť také umocnily vyšší červencové teploty, které vodu ohřály v přípojkách a vnitřních rozvodech. „Zcela zásadním opatřením pro zajištění bezpečnosti provozu domovních rozvodů a udržení kvality dodávané pitné vody je dostatečné odtočení pitné vody do konstantní, studené teploty,“ radí společnost.

Pražské vodovody a kanalizace ale vodu denně kontrolují a splňuje podle nich „chemické, mikrobiologické i biologické parametry pro pitnou vodu dané Vyhláškou č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, v platném znění.“

Nezávadnost vody potvrdila i Hygienická stanice hlavního města, na kterou se obrátilo větší množství lidí z různých částí Prahy. Otestovala vzorky a na svém webu oznámila, že „předběžné laboratorní výsledky odebrané vody ukazují, že voda v Praze odpovídá požadavkům vyhlášky.“

Rekonstrukce Úpravny vody Želivka bude v rámci modernizace probíhat až do listopadu. Podle společnosti se ale pachuť a zápach vody s poklesem venkovních teplot zmírní.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Pražské vodovody a kanalizace, voda, chuť, zápach, rekonstrukce, Hygienická stanice hlavního města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Paní Řeháková, super je, že to udržují. A jak to mají asi udělat? Kvalita vody stejně nejvíce závisí na rozvodech v domě, takže si každý laskavě zamete před vlastním prahem. Odtáčet nic nemusíte. Je to jen doporučení pro ty, co se jim něco nezdá. Voda je vyhovující. Zpovykaní Pražáci.

Středa, 2. srpna 2023, 06:38Odpovědět

Jana Řepová

To je super. Voda je drahá, jako čert, ale my si ji musíme odtáčet. Nehledě k tomu, že je to mrhání vodou.

Úterý, 1. srpna 2023, 15:55Odpovědět

Pražané si stěžují na chuť pitné vody. Podle hygieniků je v pořádku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.