Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Braníku se křtili noví členové otužilecké unie

V pražském Braníku nedaleko klubovny TJ Lokomotiva Braník se v neděli na břehu Vltavy uskutečnil tradiční křest nových členů České otužilecké unie. Na místo dorazily tři desítky otužilců, kteří na sobě měli kromě plavek různé masky či doplňky jako například havajské řetězy či paruky. Předseda unie Vladimír Komárek pokřtil všechny přítomné otužilce. Otužilci si s sebou přinesli ceduli s informacemi o teplotě vody v řece, která měla asi 5,4 stupně, a vzduchu, na němž teploměr ukázal minus tři stupně Celsia. Otužilecká unie sdružuje více než sto členů.

Voda a vzduch mají přibližně tolik stupňů, kolik vidíte na naší ceduli. Je nás tak ke 30, což je docela pěkné. Vždycky každý přistoupí, já jsem křtitel, předkloní se, poliju ho vltavskou vodou s ledem, který jsem nechal namrazit,“ řekl Vladimír Komárek.

„Vem tě čert!“

Každý křtěný se musel předklonit a Komárek mu na záda vylil velký džbán vltavské vody s kostkami ledu. Poté řekl formulku „Zlom vaz!“, na což se mu dostalo odpovědi „Vem tě čert!“. Poté se pokřtěný buď rovnou vydal do řeky si zaplavat, nebo počkal na ostatní. Většina z účastníků s sebou měla například paruky, umělé vousy, masky nebo havajské věnce a jedna z účastnic na sobě měla kostým čarodějnice i s vysokou špičatou čepicí.

Otužilcem se podle unie může stát kdokoli, kdo se otužuje. Jedinou podmínkou je mít natrénováno a dobré zdraví, zejména musí mít v pořádku srdce, pro které je otužování náročné. Rovněž nesmí mít alergii na chlad, aby se mu neudělaly puchýře.

Po Vánocích proběhne tradiční memoriál Alfreda Nikodéma

Otužilecké plavání má v Česku dlouhou tradici. Nejznámější je Memoriál Alfreda Nikodéma, který se plave v Praze o druhém svátku vánočním a jehož pořadatelem je právě Česká otužilecká unie. Podobné akce se na přelomu roku konají i v dalších městech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky Vltava, otužování, plavání, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Braníku se křtili noví členové otužilecké unie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.