Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Sofijském náměstí v Praze 12 začaly úpravy nevyhovujících ramp

Na Sofijském náměstí v Praze 12 začaly stavební práce na nájezdových rampách v severní části náměstí. Dosud měly rampy nevyhovující sklon, který podle zástupců radnice byl v rozporu s vyhláškou k bezbariérovému užívání staveb. Část náměstí tak nebyla zkolaudovaná a lidé ji nemohli využívat. Stavební práce budou stát asi 2,76 milionu korun.

Hotovo by mělo být koncem října

Náměstí v Modřanech se opravovalo za asi 52 milionů korun, rekonstrukce byla dokončená v roce 2020.

„Úprava rampy bude dokončena do konce října, následně proběhne kolaudace. Poté již bude možné využívat celý prostor Sofijského náměstí bez omezení," píše se na webu dvanácté pražské městské části.

Dělníci budou upravovat rampu, která spojuje náměstí v centru Prahy 12 s horním parkovištěm. Rampu rozdělí podestou, čímž se sníží nyní nevyhovující sklon pochozí plochy. Úprav se dočkají také schodiště na modřanském náměstí. Jedno schodiště se posune a dostane zábradlí, druhé se prodlouží, aby mělo menší sklon.

Rekonstrukce skončila před dvěma lety

Stavební práce má na starost firma TORA CZ. Ta vyhrála veřejnou zakázku s nabídkou, že práce provede za asi 2,28 milionu korun bez DPH. Radnice při vypsání tendru cenu stavebních prací, které mají vést k nápravě nevyhovujících sklonů ramp, předběžně odhadla na 2,5 milionu korun bez DPH. Projektovou dokumentaci k rekonstrukci náměstí připravil ateliér Architektura a o úpravy projektu se postarala společnost Projecticon.

Za rekonstrukci Sofijského náměstí, která začala v roce 2019 a byla dokončena o rok později, zaplatila Praha 12 asi 52 milionů korun. Zhotovitelem stavby byla firma Gardenline, autorem projektu ateliér Architektura architekta Davida Krause.

Horní části náměstí stavební úřad odebral kolaudaci

Na nevyhovující sklony ramp upozornila v roce 2021 mimo jiné Národní rada osob se zdravotním postižením ČR (NRZP). Stavební úřad následně odebral horní části náměstí kolaudaci. Celé náměstí bylo přitom zkolaudováno a veřejnosti otevřeno v září 2020. Místostarosta městské části Jiří Fremr (ODS) odmítl, že by v případě rekonstrukce náměstí pochybilo vedení městské části. Chybu odmítl i autor projektové dokumentace a stavební firma. Investiční akci následně opakovaně kritizovala opozice v zastupitelstvu, která se v minulosti neúspěšně pokoušela o odvolání starosty Jana Adamce (Piráti) a místostarosty Fremra. Investici dříve označili za nezdařenou mimo jiné opoziční zastupitelé Stanislav Kadeřábek (za ANO), Svatopluk Semecký (KSČM/Občané dvanáctky) či Michal Pinc (ANO).

Projekt úpravy Sofijského náměstí počítá rovněž se vznikem bistra a altánu v parku v dolní části náměstí, sdělil starosta Prahy 12 Jan Adamec (Piráti). Pražský magistrát také plánuje koupit od České pošty za 133,7 milionu korun budovu na modřanském náměstí, jak v pondělí schválili radní hlavního města. Radní Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že město plánuje budovu zrekonstruovat. Podle starosty Prahy 12 Adamce bude poté, co město objekt od České pošty koupí, „možné řešit tuto budovu i protější budovu Prioru jako celistvý záměr pulzujícího městského centra", uvedl na svých sociálních sítích Adamec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 12

Štítky Praha, rekonstrukce, Jan Adamec, kolaudace, Sofijské náměstí, městská část, ANO 2011, Česká pirátská strana, Česká pošta, Modřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sofijském náměstí v Praze 12 začaly úpravy nevyhovujících ramp  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.