Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo metodiku pro krátkodobé pronájmy

Aplikace Airbnb a jí podobné nabízejí krátkodobý pronájem v běžně zařízených bytech. To, co původně začalo jako možnost si občas přivydělat krátkodobě prázdným pokojem nebo bytem se v posledních letech proměnilo v plnohodnotný trh. Kritikům tohoto systému vadí hned několik věcí.

Krátkodobé pronájmy jsou trnem v oku ombudsmana i Pražanů

Pro sousedy je nepříjemné, že se jim v domě střídá velké množství neznámých osob. Z legálního pohledu se navíc provozovatelé takového ubytování vyhýbají přísným pravidlům, která musí dodržovat hotely.  „Na ubytovací služby se například vztahují přísnější pravidla v oblasti požární ochrany. Z hlediska živnostenského zákona se zase mohou majitelé dopouštět nedovoleného podnikání, pokud za sdílené bydlení skrývají soustavnou komerční činnost,“ upozornil ombudsman Stanislav Křeček v tiskové zprávě. „A problém je tady i z pohledu stavebního zákona, protože využívat místa určená k trvalému bydlení na krátkodobé pronájmy hotelového typu v rozporu s kolaudačním rozhodnutím dané stavby, je nezákonné,“ dodal Křeček.

Vlastníkům takových bytů pokuta ve výši několika set tisíc korun

Nová metodika shrnuje možnosti a povinnosti právě stavebních úřadů.  „Vydaná metodika  pro stavební úřady a její uplatňování může pomoci účinně zabránit tomu, aby se velké množství bytů, zejména v centru Prahy, změnilo v hotelové apartmány, což má negativní dopad na ceny bydlení, a navíc způsobuje vylidňování centra města a obtěžuje stávající obyvatele, kteří trvale v domech bydlí,“ doplnila v tiskové zprávě pražská radní pro oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová (ODS).

Po změnách volá vedení města už dlouho

Už v minulosti se ke krátkodobým pronájmům kriticky vyjadřovali politici i široká veřejnost. Obě skupiny volaly po řešení. To se nyní s novou metodikou o něco přiblížilo.

Ombudsman v tiskové zprávě připomíná, že se lidé mohou s podezřením na takovou aktivitu obracet na živnostenský úřad. Vlastníkům, kteří užívají stavbu za jiným účelem, než se kterým byla stavba zkoulaudována hrozí až půlmilionová pokuta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com, JanClaus

Štítky Airbnb, ombudsman, bydlení, Prajha, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, tisková zpráva, Stanislav Křeček, Praha, Zdeněk Hřib, Hana Kordová Marvanová, ODS, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo metodiku pro krátkodobé pronájmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.