Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zvon věnovaný těm, které umlčela válka, dorazil do Prahy lodí. Rozezní se v neděli

Zvon s označením #9801 dorazil do Prahy. Jde o symbolický zvon, za jehož vznikem stojí iniciativa Zvon #9801 a jeho odlití v dílně Grassmayr v Rakousku umožnili dárci zapojení do veřejné sbírky. Zvon, který váží 9801 kilogramů má na plášti nápis „Promlouvám hlasem tisíců zvonů, které umlčela válka.“, čímž připomíná chvíle, kdy z pražských Manin odplula poslední loď s rekvírovanými zvony umlčenými 2. světovou válkou do Hamburku.

Zvon #9801 symbolizuje počet zvonů zabavených nacistickým Německem

Hlas Zvonu #9801 se poprvé ponese Prahou při slavnostním odhalení v neděli 28. srpna v sedm hodin večer. Jde o připomínku osmdesáti let od chvíle, kdy z Prahy v srpnu 1942 odplula poslední loď s rekvírovanými zvony do Hamburku, potažmo do válečných továren tehdejšího nacistického Německa.

Zvon, který vznikl v nejstarším zvonařství v Rakousku, dílně Grassmayr v Innsbrucku a do Prahy dorazil symbolicky lodí, bude prozatím umístěn u Čapadla na Smetanově nábřeží. Jeho zvuk i vzhled se veřejnosti poprvé oficiálně představí právě na zmíněném místě v neděli 28. srpna od sedmi hodin večer při slavnostním odhalení, jehož součástí bude i doprovodný program.

O požehnání pražskému zvonu se postará kněz Tomáš Halík. Slavnostní zvonění pod taktovkou spolku Sanctus Castulus pak proběhne od osmi hodin večer. Hlas zvonu bude slyšet i 2. září při Koncertě pro Evropu, který se odehraje na plovoucí scéně na Vltavě. Podobně mohutný zvon byl na českém území umístěn před necelými pěti sty lety, tehdy dostala katedrála sv. Víta zvon Zikmund.

Zvon by se měl v budoucnu rozeznít díky příspěvkům

Vzhled samotného zvonu navrhli pražští zvoníci Kryštof Čižinský a Jakub Kamínek. Plášť zvonu je z jedné strany symbolicky poskládaný ze střepů rekvírovaných zvonů. Označení zvonu #9801 nesymbolizuje pouze jeho hmotnost, tedy 9801 kilogramů, ale je to i počet zvonů, které byly za druhé světové války zabaveny v protektorátu.

Zvon bude veřejnost moci obdivovat u Vltavy do konce září, pak se přesune na další místo na Vltavě a v budoucnu by ho lidé měi mít možnost vidět a slyšet na Rohanském ostrově. Zvonice by měla být součástí Parku Maniny, kterou město zatím připravuje.

Cílem iniciativy Zvon #9801, která za projektem stojí, je postupná dlouhodobá sbírka. Fungovala by na interaktivním principu, kdy podle výše příspěvku bude možné zvon vždy různě rozeznít. Naplní se tak symbolika Zvonu #9801 jako hlasu za všechny ztracené zvony.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Brabec

Štítky zvon, památky, historie, Praha, druhá světová válka, Rakousko, Hamburk, Nacistické Německo, Maniny, Vltava, Tomáš Halík, Kryštof Čižinský, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvon věnovaný těm, které umlčela válka, dorazil do Prahy lodí. Rozezní se v neděli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.