Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Déšť rozvodnil potok Botič a zaplavil podchod na vršovickém nádraží

Pražský potok Botič je momentálně na druhém ze tří povodňových stupňů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může hladina stoupnout i na nejvyšší, třetí stupeň. Meteorologové proto vydali výstrahu. Hasiči kvůli vytrvalému dešti zasahují v hlavním městě na několika místech. Voda například zaplavila podchod na nádraží ve Vršovicích. Hasiči o tom informovali na svém twitteru.

Vodu ve Vršovicích hasiči úspěšně odčerpali

Takzvaná povodňová pohotovost ČHMÚ platí v Praze a Černošicích od 15:10 do půlnoci. Podle meteorologů se nebezpečí netýká jen Botiče, ale i dalších menších toků v okolí metropole. Lidé by mimo jiné měli omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pád stromů. V Praze také do 19:00 platila výstraha před extrémními srážkami. Na stanici Praha-Libuš spadlo odpoledne přes 50 milimetrů srážek.

Kvůli počasí se ruší i fotbalové zápasy

Hasiči od pátečního večera evidují několik desítek výjezdů, nejčastěji k popadaným větvím nebo k odčerpávání vody ze zaplavených míst. „Během soboty jsme zasahovali u dalších desítek událostí. Do večera jich v Praze bylo více než šest desítek. Jednalo se o laguny a zatopené prostory sklepů. Několik případů se týkalo odstranění spadlých větví a stromů na komunikace,“ uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„Čerpáme vodu v oblasti Vršovic a Nuslí, třeba z podchodu v ulici Ukrajinská nebo z garáží v ulici Sámova, uvedli hasiči dnes před třetí odpoledne. Kvůli zaplavenému podchodu byl omezen provoz vlaků ve stanici Praha-Vršovice, některé spoje ve stanici nestavily. „Není bezpečný výstup a nástup cestujících,“ uvedly České dráhy na svém twitteru. Nyní už je zásah hasičů ukončen.

Kvůli nepříznivému počasí a nezpůsobilému terénu se dnes nebude hrát utkání čtvrtého kola první fotbalové ligy mezi pražskými Bohemians 1905 a Hradcem Králové, odložen byl také zápas mezi Duklou Praha a Varnsdorfem.

Od pátku do dnešního rána napršelo nejvíce v okolí Plzně a v pásu táhnoucím se severojižním směrem přes Prahu a Středočeský kraj. Za 24 hodin tam spadlo 20 až 50 milimetrů vody, ve stanici Zbiroh Švabín dokonce téměř 85 milimetrů.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto HZS hl. m. Prahy

Štítky srážky, déšť, záplavy, Praha, Botič, Český hydrometeorologický ústav, Vršovice, Martin Kavka, Černošice, FK Dukla Praha, Bohemians 1905, České dráhy, potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Déšť rozvodnil potok Botič a zaplavil podchod na vršovickém nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.