Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha otevřela nový azylový dům. Kapacit pro oběti domácího násilí je však stále málo

Problematika domácího násilí se zejména během covidu ukázala jako nedostatečně řešená. Hlavní město nemá dostatek kapacit specializované pomoci obětem domácího nebo partnerského násilí. Minulý měsíc se však povedlo zprovoznit nový azylový dům, který nahradí ten předchozí a do budoucna slibuje i možnost navýšení počtu lůžek.

Nástroj vykázání není dlouhodobým řešením na ochranu obětí domácího násilí

Už v roce 2021 o nedostatku lůžek promluvila Jana Chaloupková z organizace ACORUS. „Krizových lůžek je málo. Máme seznam, dáváme telefonní kontakty. Když je to ohrožení fyzickým násilím, doporučujeme hlavně policii, která by měla násilného partnera především vykázat,“ uvedla Jana Chaloupková pro iDnes. Vykázání ale není dostatečně silný nástroj k ochraně obětí. „Dotyčná, která je teď v azylovém domě, dvakrát volala policii, manžel řekl, že odejde, sbalil si raneček, vzal si potraviny z lednice, ale o půlnoci byl zpátky,“ doplnila před rokem Chaloupková.

Současný azylový dům nevyhovoval už v roce 2015

„Objekt v majetku města, kde byla poskytována registrovaná sociální služba azylový dům, byl dlouhodobě v havarijním stavu. Poskytovatel služeb, organizace ACORUS, žádal hlavní město o zajištění náhradního objektu již v roce 2015,“ popsal v tiskové zprávě Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu. Magistrát a městské části Praha 8 a Praha 10 zajistili náhradní budovu, která od minulého měsíce již ubytovává první oběti násilí ze stran nejbližších.

Nový objekt je dostatečně technicky vybaven a je připraven na navyšování počtu lůžek. „Jsem velmi ráda, že se nám podařilo napravit další historický dluh vůči Pražanům, konkrétně po letech nezájmu vyřešit havarijní stav sociální služby a zajistit důstojné azylové ubytování pro velmi křehké a zraněné oběti partnerského násilí, které díky prožité zkušenosti potřebují intenzivní psychosociální podporu,“ uvedla v tiskové zprávě radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě).

Azylový dům není jen ubytovna, měl by zajistit pocit domova a bezpečí

Město se také zavázalo zmodernizovat zázemí, které obětem poskytuje. Lidé, kteří azylový dům využijí, totiž potřebují zejména pocit bezpečí, jen střecha nad hlavou jim příliš nepomůže. „Odchod do azylového domu je pro řadu obětí domácího násilí často jediná možnost, jak zajistit bezpečí pro sebe a své děti. To, že musí opustit své domovy, není jejich vina. Je proto nesmírně důležité mít pro ně připravené prostory, které jim na potřebnou dobu nahradí jejich domovy a zároveň budou bezpečným zázemím, kde mohou v klidu překonat nejtěžší období po odchodu od násilného partnera,“ vysvětlila ředitelka ACORUSu Chaloupková důležitost vylepšování vybavení azylových domů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky azylový dům, domácí násilí, Praha, násilí, Vít Hofman, Milena Johnová, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha otevřela nový azylový dům. Kapacit pro oběti domácího násilí je však stále málo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.