Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: V Hřensku pomáhá padesátka hasičů z Prahy. Do nepřístupných míst nosí vodu na zádech

S požárem národního parku České Švýcarsko v těchto dnech bojuje padesát hasičů z hlavního města. Jsou neustále v pohotovosti, střídají je jednou za čtyři dny a vodu tam, kam nedostanou hadice, nosí i na zádech. O jejich práci promluvil s redakcí Pražské Drbny jejich mluvčí Martin Kavka, který je přímo v Hřensku.

Kolik máte na místě pražských hasičů?
Je tu padesátka hasičů s osmnácti kusy techniky. Máme tady sto kusů hadic B a sto kusů hadic C, béčka mají silnější průtok, céčka jsou běžnější. Ještě jsme přivezli hasicí vaky. Do toho se vejde 20 litrů vody a hasič si ho vezme na záda. Jde nepřístupným terénem a pěšky dohašuje drobná ohniska. Také jsme přivezli termokamery.

První část hasičů ze stanic Holešovice a Modřany odjela 26. července krátce po poledni. Další přijeli o den později, ihned po příjezdu zapojili do likvidace požáru v úseku Mezná a Mlýnská cesta. Průběžně je doplnili další.

Jak vypadá jejich pracovní den?
De facto pracují čtyřiadvacet hodin. Jsou nasazeni na pozici, kde dostanou práci. Samozřejmě nepracují dvacet čtyři hodin v kuse, jsou ale neustále v pohotovosti a postupně se střídají. Jakým způsobem je prostřídá, záleží na veliteli zásahu. Teď v tom vedru, které tady panuje, se střídají velmi často, aby si odpočinuli. Záleží to ale na každém hasiči. My klademe důraz na to, aby se hasič ve chvíli, kdy je unavený, nechal vystřídal. Aby nezkolaboval.

Jsou všichni v terénu?
Většina dobrovolných a profesionálních hasičů tam zasahuje, z řad profesionálních je tu ještě výpomoc na štábu. To jsou kolegové, kteří mají na starosti týlové zabezpečení, podporu štábu, který velí zásahu. Plus tu pražští hasiči mají mě, tiskového mluvčího. Část našich hasičů má také na starost logistiku švédských pilotů letadel. Vytváří jim zázemí, vozí je na místo, komunikují se štábem a předávají jim informace.

Jak často se střídají s dalšími týmy z Prahy?
Dobrovolní i profesionální hasiči se střídají každé čtyři dny.

Na místě je teď také 15 dobrovolných hasičů ze Stodůlek, Lysolají, Nebušic a Kunratic a pět kusů jejich techniky. Ti profesionální mají 18 kusů včetně velitelských automobilů, cisteren a kontejneru nouzového přežití.

Podle čeho se vybírali ti, kteří do Hřenska pojedou?
Sbory se vybíraly podle toho, jakou mají techniku, jestli mají dostatek lidí, aby tu mohli zasahovat. Jsou to sbory, které mají dostatek hasičů a máme s nimi zkušenosti, že umí v tomto prostředí zasahovat.

Kde spí a odpočívají?
Někteří spí v penzionech vyčleněných pro hasiče, další mají takové polní zázemí. Mají odpočinková místa na stanovištích ve stanech.

Jak jsou na tom?
Všichni jsou v pohodě. Jsou tu drobná zranění typu bodnutí od vosy nebo odřená kolena, vážnější zranění jsme tu neměli. Z Prahy sem přijel speciální modul Golem zdravotnické záchranné služby, který zajišťuje pro celý zásah polní nemocnici, a to je velmi důležitá pomoc.

Už se ví, kdy odjedou domů?
To netušíme, ale myslím, že to bude v řádu několika dnů. Až ten požár bude uhašen a už se bude řešit jen dohlídka požáru, ale o to se postarají místní jednotky. Pomoc z krajů už nebude potřeba.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky hasiči, požár, zásah, pomoc, národní park, Praha, Hřensko, hadice, Martin Kavka, technika, Národní park České Švýcarsko, Drbna.cz, Holešovice, Modřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Hřensku pomáhá padesátka hasičů z Prahy. Do nepřístupných míst nosí vodu na zádech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.