Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

New York, Filadelfie a teď Praha. Hlavní město získalo datového Oscara

Institutu rozvoje a plánování hlavního města Prahy získal ve Spojených státech ocenění za využití geografického informačního systému. Ten město používá pro plánování, ale i pro i pro integrovaný záchranný systém.

Nejvyšší prezidentskou cenu převzal institut od americké společnosti Esri za práci s geoinformačními systémy, především toho pro městské plánování. V systému je zaznačen digitální územní plán, tepelná mapa Prahy či výkresy technické infrastruktury, se kterými mohou pracovat právě pro plánování nebo i pro Integrovaný záchranný systém. 

„Data jsou základním kamenem IPR na jejichž podkladu vznikají veškeré analýzy, strategie, ale třeba i návrh Metropolitního plánu. Samozřejmostí je, že data jsou volně přístupná široké veřejnosti. Investujeme do jejich sběru a používání velkou část rozpočtu, proto mě těší, že tuto práci ocenila i světová porota,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel institutu Ondřej Boháč.

Pomocí dat monitorují stav dopravy nebo hospodaření s odpadem. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se systém osvědčil i při řešení problémů souvisejících s pandemií či uprchlické krize.

„Jedná se o nejvyšší ocenění udělované pouze jednou ročně a IPR se tak jejím převzetím zařadil mezi taková města jako je New York či Philadelphia. Toto ocenění v minulosti získala také University of Michigan či takové společnosti, jakými jsou například UPS nebo americký Červený kříž,“ dodal Boháč.

Institut je jednou z 350 tisíc institucí na světě, které systém používají a byl oceněn jako jediný.

„Zaujali jsme způsobem, jak pracujeme s daty a jak je využíváme pro plánování města. Jedním z klíčových parametrů bylo zapojování veřejnosti a přístup k datům, který je otevřen všem. Nejen skrze naše aplikace, ale i v Centru architektury a městského plánování nebo zábavnou formou skrze různé hry pro děti,“ vysvětlil ředitel Sekce prostorových informací Jiří Čtyroký.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát hl. m. Prahy

Štítky cena, institut plánování a rozvoje, New York, plánování, Praha, Ceny Oscar, ocenění, Filadelfie, hlavní město, USA, Ondřej Boháč, Esri

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

New York, Filadelfie a teď Praha. Hlavní město získalo datového Oscara  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.