Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražané vzali jahodové plantáže útokem. Takový nával jsme nečekali, říká provozovatel

Začátek června znamená tradičně i začátek sběru jahod. Jahody se letos v obchodech prodávají za více než sto korun za kilo, a mnoho lidí tak upřednostnilo levnější variantu samosběru. O ten je tak mnohem větší zájem než v předchozích letech, což překvapilo i samotné provozovatele.

Letošní zájem je enormní

Svými jahodami je známá pražská čtvrť Kunratice, kde jsou jahodové plantáže hned dvě. Bratranci Michal a Jiří Jakoubkovi jsou zástupci už třetí generace, která jahody v Kunraticích pěstuje. Na zájem veřejnosti jsou tu zvyklí, ale letošní řady návštěvníků je přesto zaskočily.

„Ten zájem je letos enormní,“ uvedl pro Pražskou Drbnu provozovatel Jahod Kunratice Michal Jakoubek. „Úroda se jeví dobře, ale naše nabídka bude mít vždycky jen nějakou určitou kapacitu. Včera jsme měli druhý samosběr, měl jsem vyhlášený i třetí na dnešek. Ten jsem ale musel zrušit, abych dokázal uspokojit včerejší zákazníky,“ doplnil.

Sbírá se také v Uhříněvsi

Na nabídku jahod k prodeji by ale podle jeho slov neměl mít enormní zájem o samosběr vliv, úroda se letos podařila. „Jarní počasí bylo až na sucho docela příznivé. Nebyly jarní mrazíky, to znamená, že nedošlo k úbytku násady. Všechno vykvetlo a odkvetlo v pořádku, takže vidina úrody je letos dobrá. Teď sbíráme už třetí týden, takže ty nejranější porosty pomalu končí plodnost, do plodnosti se pomalu dostávají ty středně rané a příští týden už začnou i pozdní odrůdy. Sklizeň odhaduji zhruba tak do poloviny července.“

Zájemci, kteří zatím na plantáže vyrazit nestihli, budou mít šanci ještě v nadcházejících dnech. „Věřím tomu, že po neděli vyhlásím sběr zase na úterý a potom na pátek, na sobotu nebo na oba dny,“ uvedl Jakoubek. Sbírá se i v okolí Uhříněvsi. Ceny jahod ze samosběru se pohybují od 60 do 80 korun za kilogram.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jahody, plantáže, sběr, ovoce, Praha, plantáž, jahoda, Jiří Jakoubek, Kunratice, Uhříněves, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražané vzali jahodové plantáže útokem. Takový nával jsme nečekali, říká provozovatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.