Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

David Vávra v Praze slavnostně zprovoznil nový Poesiomat. Ten lidé rozezní zatočením klikou

Dlouholetý obyvatel Prahy 4, herec a architekt David Vávra dnes na náměstí Bratří Synků slavnostně odhalil nový Poesiomat, stroj který kolemjdoucím nabízí po zatočení klikou poezii, ale i písně, vyprávění nebo hučení Botiče. Díky Poesiomatu v Nuslích ožijí vzpomínky na Rudolfa Hrušínského, Tomáše Holého nebo Jiří Schelingera, kteří měli svůj život spjatý právě s Nuslemi.

Poesiomat na náměstí Bratří Synků nabízí nejen příběhy z Nuslí

Poesiomat na náměstí Bratří Synků dnes odpoledne slavnostně odhalili autor projektu Ondřej Kobza, herec David Vávra a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). „Nusle byly vždy spojeny s významnými kulturními osobnostmi i akcemi a projekty. Máme tu divadla, bývala tu kina i hospůdky zasvěcené kultuře,” pověděl při zahájení Michal Hroza.

Poesiomat odkazuje kromě slavných rodáků Prahy 4 také na samotné Nusle nebo mnoho významných děl české literatury. Prostřednictvím přístroje s reproduktorem a klikou uslyší kolemjdoucí třeba příhodu z Nuslí od Švejka Jaroslava Haška nebo anekdotu z Nuselského mostu od Bohumila Hrabala.

„Svým tvarem a provedením se Poesiomat hodí na jakékoliv místo. Je to takový poetický komín,” pověděl při představování přístroje David Vávra, který vyrůstal a žije v Praze 4. „Pro nás z Dobešky byly vždy Nusle a konkrétně náměstí Bratří Synků jakýmsi mýtickým místem,” dodal.

Recitující kovové roury jsou po celém světě

Poesiomat v Nuslích vznikl díky podpoře Městské části Praha 4. Autorem Poesiomatu je Ondřej Kobza, pražský kavárník a zakladatel spolku Piána na ulici.

Poesiomat v Nuslích je už čtvrtým zařízením tohoto jména v Praze. Jak však dodává Ondřej Kobza, koncept Poesiomatu se neustále vyvíjí a každý kus je tak výjimečný nejen svým umístěním, ale především dramaturgickou skladbou. „Od otevření prvního Poesiomatu na náměstí Míru uplynulo mnoho vody, Poesiomaty se mezitím proměnily zvenku i zevnitř. Už to nejsou jen automaty na poezii, dnes zpívají, vypráví či hučí jako řeka. Navíc nepotřebují elektřinu, tu vytvoří sám posluchač za pomocí kliky,” uvedl v tiskové zprávě Ondřej Kobza.

Úplně prvním Poesiomatem v Praze je ten, který stojí od roku 2015 na náměstí Míru. Recitující kovové roury se postupně rozšířily do celého světa. Básně, literární útržky a další díla spojená s místem tak poslouchají lidé ve více než dvacítce měst v České republice, ale i v Paříži, Dublinu či New Yorku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky Poesiomat, David Vávra, poezie, Praha, Nusle, klika, Ondřej Kobza, Rudolf Hrušínský, Jiří Schelinger, Tomáš Holý, Botič, TOP 09, Jaroslav Hašek, Bohumil Hrabal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Vávra v Praze slavnostně zprovoznil nový Poesiomat. Ten lidé rozezní zatočením klikou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.