Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Cheerleading není jen o povzbuzování na zápasech. Důležité je odhodlání, říká trenérka Prague Eagles Cheerleaders

V České republice se nesoutěží jen v hokeji, tenisu či ve fotbale. Na našem území se najdou velice zajímaví lidé, kteří se zamilovali do neobvyklých sportů a rozhodli se kvůli nim změnit své životní poslání či se alespoň pořádně zapotit a užít si velkou porci zábavy. Mezi tyto sporty rozhodně patří cheerleading alias roztleskávání, ve kterém bodují sportovci z klubu Prague Eagles Cheerleaders. Tento tým je u nás jasným ukazatelem toho, že cheerleading není jen o povzbuzování a dobré náladě, ale také o pořádné dřině a odhodlání.

Z tanečního studia vstříc velkým úspěchům

V roce 2001 založila náš momentálně nejúspěšnější cheerleadingový klub současná prezidentka České Asociace Cheerleaders Martina Marešová, která kdysi působila v dnes již zaniklém týmu Prague Lions. Klub, který byl zprvu pouhou součástí tanečního studia, působí od samého začátku v Praze 4 a 12. Prague Eagles Cheerleaders nejprve začal jako juniorský tým, který se však za krátkou dobu rozrostl o seniorský a dětský tým. V současné době v klubu působí více jak 150 aktivních členů ve všech věkových kategorií a v hned několika výkonnostních úrovní a skládá se z celkem 11 týmů. Jedná se tak o jednu z největších a nejlepších trenérských základen v České republice, dokonce i v Evropě.

„Název Eagles vznikl na základě návrhu jedné z bývalých členek Terezy Tillmannové. V USA odkud náš sport přichází, je Eagles nejčastější název pro školní sportovní týmy, hezky to zní a dobře se to vyslovuje, což je důležité například pro pokřiky, které jsou součástí našich soutěžních choreografií. V překladu Eagle znamená orel, ten je pro nás ideálním maskotem,“ prozradila Pražské Drbně o historii názvu úspěšného klubu trenérka Linda Myers, dříve Kotová, bývalá úspěšná roztleskávačka a držitelka hned několika cen, která Prague Eagles Cheerleaders trénuje již několik let. 

Pražská výprava zabojuje na zimní olympiádě dětí a mládeže ČR. Praha dětem přispěje dva a půl milionu

Rada hlavního města Prahy podpoří pražskou výpravu sportovců na zimní olympiádu dětí a mládeže České republiky, která se po přeložení uskuteční se v Královéhradeckém kraji v roce 2023. Praha nadaným dětem přispěje dva a půl milionu korun na...

Hodně tréninků a práce, málo volna

Tréninky nejsou žádná pohodička, ale pořádná dřina. Sportovci po příchodu do tělocvičny rozloží speciální gymnastické koberce, aby mohli bezpečně trénovat. Podle Myers správný trénink začíná dynamickou rozcvičkou, kdy se sportovci správně zahřejí a rozcvičí. Následně roztleskávačky a roztleskávači trénují jednotlivé prvky cheerleadingu. Mezi ně patří akrobacie, skoky, stunty a pyramidy, basket tossy (výhozy do vzduchu) a někdy i tanec nebo pokřik. „V soutěžní části sezóny se tvoří a trénuje choreografie, která se pak předvádí na hudbu. Tato část tréninku je velice energetická a dynamická. Ve chvíli, kdy se jede "Full-Out", což znamená celá sestava na hudbu, tělocvičnou zní hlasitá speciálně zremixovaná cheer hudba plná zvukových efektů, cheerleaders se navzájem povzbuzují a trenéři si můžou vykřičet hlasivky, aby své sportovce co nejvíce podpořili. Tato část tréninku je velice emotivní a nabitá energií. Kromě specializace na cheerleading jsou tréninky zaměřené na celkový pohybový rozvoj,” řekla Myers.

„Program cheerleaders a trenérů bývá velmi nabitý. Tréninky bývají většinou dvakrát až třikrát týdně a o víkendech máme soustředění či soutěže. Z tréninků se nejstarší cheerleaders vracejí většinou až po deváté hodině večer a ráno jdou zase do školy nebo do práce a odpoledne opět na trénink. Prostor pro jiné zájmy a koníčky bývá omezený, proto se snažíme co nejefektivněji pracovat s časem,“ přiznala trenérka s tím, že v přípravné části sezóny bývá více volného času. Zároveň dodala, že během soutěžní části, která probíhá od března do června, není výjimkou, že týmy mají téměř každý víkend nějakou cheer akci, soustředění nebo soutěž.

Pro Čechy začíná olympiáda už ve středu. Přinášíme kompletní program zimních her v Pekingu

Slavnostní zahajovací ceremoniál XXIV. zimních olympijských her v Pekingu je naplánovaný až na 4. února. Pro Českou republiku však začnou hry už ve středu. Drbna přináší kompletní program českých sportovců na letošních hrách.

Pouze talent dítěti nestačí

„Talentované dítě se pozná rychle, ale z daleka mu to k úspěšnosti v tomto sportu nestačí. Je zapotřebí i tvrdá práce, odhodlání a zodpovědnost. Ti nejlepší cheerleaders mimo své běžné tréninky se svým týmem tráví i hodiny týdně navíc v tělocvičně na individuálních lekcích akrobacie nebo stuntů. Může se stát, že se i dítě, které zprvu působí, že je bez talentu, stává úspěšným sportovcem,“ vyjádřila se Myers s tím, že za úspěchem stojí nespočet hodin tréninku a dobře odvedená práce trenérů. „Pracujeme s každým, kdo chce a pak umíme zázraky. Talent je velikou výhodou, zároveň neznamená automaticky cestu k úspěchu,“ dodala.

Olympijský sen

„Myslím, že snem každého sportovce je umístění na nějaké prestižní soutěži. Nám se v roce 2017 náš sen splnil, když náš tým získal ocenění Mistři Evropy v seniorské kategorii Team Cheer Elite Allgirl. Nezapomenutelný moment, kdy se díky nám v pražské hale na Výstavišti rozezněla česká hymna. Velkým snem často bývá také reprezentace za národní tým, který soutěží na Mistrovství světa na Floridě v Disneyladu. Ovšem ten největší sen všech cheerleaders a trenérů se pomalu stává skutečností, protože cheerleading byl Mezinárodním olympijským výborem (IOC) dne 20. 7. 2021 v Tokiu uznán plnohodnotným členem,“ řekla Myers. Podle ní byla tímto krokem pozice cheerleadingu upevněna a cheerleading je tak nově celosvětově respektován jako olympijský sport, což znamená, že jednou pojedou ti nejlepší cheerleaders na olympiádu. Pro sportovce je tato skutečnost velkou motivací do dalších tréninků.

Pro české kluby patří mezi nejdůležitější soutěže Mistrovství České republiky, ze kterého Prague Eagles získali již 37 titulů. Pro reprezentační týmy je důležitá také akce Prague Cheer Open. Dětské reprezentační týmy se letos připravují na zahraniční soutěž Elite Cheerleading Championship v Německu. Reprezentační týmy za jednu soutěžní sezónu soutěží na zhruba šesti až osmi domácích a jedné nebo dvou zahraničních soutěží.

Olympionička Anna Fernstädtová má cukrovku. S terapií pomohl i pražský IKEM

Závažný zdravotní problém v podobě cukrovky prvního typu odhalila vyšetření u skeletonistky Anny Fernstädtové. Nepříjemná zpráva zastihla česko-německou sportovkyni krátce před olympijskými hrami, kam však i po této diagnóze odcestuje. Odbornou...

Konkurence roste, o nevraživost však nejde

„V cheerleadingu jsme jedna velká komunita, která si mezi sebou většinou pomáhá a podporuje se. Na soutěžích je často vidět, že si fandí týmy mezi sebou. Čím víc však roste úroveň českého cheerleadingu, tím více roste také konkurence a soutěživost. Ta je teď daleko větší. Máme však mezi sebou většinou hezké vztahy. V cheerladingu to rivalství není tak silné jako třeba ve fotbale nebo jiných sportech. Každopádně kdybych měla vybrat, tak naším pražským rivalem je klub Join New Spirit, který sídlí jen pár kilometrů od nás,“ prozradila trenérka s tím, že její klub dokonce spolupracuje s kluby Cheer Academy a Fighters na projektu United Cheer. Společně organizují akce spojené s roztleskáváním.

Talentů českého cheerleadingu je podle trenérky spoustu a je těžké vybrat jednoho sportovce, který zcela vybočuje z řady. Česká Asociace Cheerleaders každoročně pořádá anketu sportovec a trenér roku, kde je klub Prague Eagles Cheerleaders dlouhodobě úspěšný. „Každoročně tam také vstupuje jedna osobnost do síně slávy, z našeho klubu trenérka roku 2017 Nicole Kolářová. I já jsem letos byla zvolena do síně slávy. Oceněných sportovců máme celou řadu,“ sdělila Myers, která je na svůj klub pyšná.

Série Cheer jasně ukázala, že cheerleading dávno není jen o povzbuzování na zápasech

Milovníci filmů a seriálu, kteří si platí Netflix, mají možnost zhlédnout televizní dokument s názvem Cheer, který pojednává o nejlepších amerických cheerleadingových týmech, především tedy o texaském týmu Navarro College Bulldogs Cheer Team. Dokumentární série jasně ukazuje to, jak je cheerleading náročný fyzicky i psychicky a jak moc je důležitá podpora, píle a cílevědomost. Série nesklidila úspěch jen v Americe a mezi roztleskávačkami, své fanoušky si našla i u nás a u běžných diváků. Myers díly Cheer považuje za zdařilé a líbí se jí především to, že jasně ukazuje skutečnost, že cheerleading dávno není pouze o povzbuzování na zápasech.

Často se jako cheerleaders v České republice setkáváme s předsudky. Seriál Cheer je skvělý nástroj, jak cheerleading přiblížit širší veřejnosti a ukázat ho ze zákulisí. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že je to pořad na Netflixu a je také dobré si uvědomit, že týmy které jsou tam prezentovány, jsou top týmy z USA, naše realita je dost jiná,” vyjádřila se Myers. Zároveň dodala, že jediné, co ji na úspěšném dokumentu překvapilo, bylo to, že se natáčení účastnila jedna kontroverzní osoba. Ačkoliv je situace v Americe oproti Česku velmi odlišná, v Prague Eagles jsou spokojeni s tím, jak Česká asociace cheerleaders pomáhá týmům, organizuje akce a soutěže a jak se všemi komunikuje. „Cheerleading v České republice se opravdu za poslední dobu hodně posunul dopředu. Je to zásluha hlavně asociace, máme jedny z nejlépe zorganizovaných soutěží v Evropě. Podpora klubů také funguje dobře,” uzavřela.

Praha 3 pronajme Viktorce stadion na 30 let za korunu ročně. Konečně máme zase domov, zní z klubu

Praha 3 pronajme klubu FK Viktoria Žižkov stadion v Seifertově ulici na 30 let za korunu ročně. Na úterním zasedání to schválili zastupitelé Prahy 3. Klub bude nově mít předkupní právo pro případ, že by se městská část rozhodla v budoucnu během...

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague Eagles Cheerleaders

Štítky cheerleading, roztleskávání, roztleskávačky, trénink, sport, tým, Praha, Česko, soutěž, Linda Myers, USA, Česká asociace cheerleaders, olympijské hry, Evropa, Netflix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheerleading není jen o povzbuzování na zápasech. Důležité je odhodlání, říká trenérka Prague Eagles Cheerleaders  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.