Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Olympionička Anna Fernstädtová má cukrovku. S terapií pomohl i pražský IKEM

Závažný zdravotní problém v podobě cukrovky prvního typu odhalila vyšetření u skeletonistky Anny Fernstädtové. Nepříjemná zpráva zastihla česko-německou sportovkyni krátce před olympijskými hrami, kam však i po této diagnóze odcestuje. Odbornou péči věnovali sportovkyni také zdravotníci z pražského IKEMu, přestože Fernstädtová poslední dva roky bydlí a trénuje v Šumperku.

V polovině ledna ve Svatém Mořici byla Anna Fernstädtová hodně unavená, tělo jí neposlouchalo a zhubla za týden tři kila. „Když jsme si analyzovali různé tréninkové ukazatele, tak bylo vidět částečné zhoršení. Proto jsme se rozhodli, že půjdu pro jistotu na krev, abychom případně mohli upravit další trénink před olympiádou. Rozbor krve ukázal, že mám cukrovku. Nebudu lhát, tohle jsem vůbec nečekala," řekla česká reprezentantka.

Po diagnóze strávila Fernstädtová čtyři dny v nemocnici. Společnost Sport Invest, která pětadvacetiletou skeletonistku zastupuje, ocenila péči zdravotníků. „Díky okamžité reakci a fantastické péči lékařů z nemocnice v Šumperku a pražského IKEMu však může nadále žít svůj olympijský sen,“ uvedla agentura.

Anna Fernstädtová si musela zajistit antidopingovou výjimku pro užívání inzulinu a transport injekcí do Pekingu. Na olympijské hry tak podle svých slov zamíří bez konkrétního cíle. Před čtyřmi lety obsadila na olympiádě v Pchjongčchangu ještě v barvách Německa šestou příčku.

„Umím si představit i lepší zprávy, než že vám tři týdny před olympiádou, na kterou se připravujete čtyři roky, řeknou, že máte cukrovku. Od chvíle, co jsem se to dozvěděla, jsem snad ještě neměla jednu klidnou minutu. Ale musím to brát tak, jak to je. Určitě do Pekingu nejedu odevzdaná a jen se zúčastnit. Ale pravda je, že tohle všechno zabere hodně času a trochu to ubírá síly,“ popsala své rozpoložení sportovkyně, která se v posledních dvou letech připravovala v Šumperku s odborníkem na pohyb Josefem Andrlem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Sport, olympijské hry, Anna Fernstädtová, zdraví, cukrovka, IKEM, Praha, diabetes, Institut klinické a experimentální medicíny, Šumperk, Peking, SPORT INVEST International, a.s., St. Moritz, Nemocnice Šumperk, Zimní olympijské hry 2018

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympionička Anna Fernstädtová má cukrovku. S terapií pomohl i pražský IKEM  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.