Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražští strážníci dostanou nové slavnostní uniformy. Vedení za ně zaplatí až 9 milionů korun

Všichni strážníci a zaměstnanci pražské městské policie budou mít možnost využít slavnostní uniformy. Městská policie vypíše zakázku, ve které postupně nakoupí 300 kusů do vlastní půjčovny a až 1000 úborů přímo pro strážníky, kteří o ně budou mít zájem. V následujících čtyřech letech by měla městská policie za tyto uniformy zaplatit maximálně 9,33 milionu korun. „Jsme si samozřejmě vědomi všech aktuálních ekonomických souvislostí a stavu veřejných financí. Právě proto jsme se snažili o co nejefektivnější způsob pořízení těchto výstrojních součástek,“ uvedla pro Drbnu mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Sako a slavnostní klobouček nebo brigadýrka

Dokument o možnosti pořízení slavnostních uniforem pro pražské strážníky schválili v pondělí pražští radní. Strážníci nakoupí dámské a pánské uniformy, kdy dámský komplet bude tvořit dámské sako, šaty a slavnostní klobouček a pánský komplet sako, kalhoty a brigadýrka.

Jeden dámský komplet by měl podle předběžného odhadu vyjít na 13 745 korun a pánský na 14 345 korun. Peníze na nákup vezme pražská městská policie ze svého rozpočtu z kapitoly běžných výdajů.

Podle vedení městské policie však budou ceny jiné, nižší. „Náklady na pořízení jedné pánské slavnostní uniformy jsou na základě tržních konzultací předpokládány ve výši 7 172,50 korun bez DPH a jedné dámské slavnostní uniformy 6 872,50 korun bez DPH. Na základě uvedeného způsobu řešení tak ušetříme, při současném počtu asi 1900 strážníků, náklady za zhruba 600 slavnostních uniforem, které bychom jinak museli také nakoupit,“ uvedla Irena Seifertová. Konečná cena bude záležet na výsledku výběrového řízení.

Holka od rány z Moravy jako policejní mluvčí. V Praze se mi líbí, už tu zůstanu, říká Violeta Siřišťová

Violeta Siřišťová je tisková mluvčí pražské policie. Od první třídy věděla, že chce být policistka. Ve třinácti letech byla oceněna za odvahu, když zachránila stařenku před umrznutím. V začátcích u policie pracovala třeba jako těžkooděnec na...

Uniforma na slavnostní shromáždění, oceňování, ale i na promoce, svatby nebo pohřby

Na centrální sklad Městské policie Praha bude pořízeno 300 slavnostních uniforem, odkud si je budou moci strážníci na jednotlivé akce vypůjčit. „Půjde o akce typu slavnostní shromáždění, oceňování, ale také třeba promoce, svatby, pohřby a podobně,“ popsala Seifertová a dodala, že tyto uniformy budou připraveny pro strážníky, kteří slavnostní uniformu nevyužívají pravidelně, ale jen jednou za dlouhý čas.

Pražská městská policie má asi 2200 zaměstnanců a jejím zřizovatelem je hlavní město. „Máme za to, že by slavnostní uniforma jako stálá výstrojní součástka byla pro tyto případy neefektivní, a to i s ohledem na měnící se tělesnou dispozici v souvislosti s během času,“ vysvětlila mluvčí a dodala, že dalších až 1000 kusů slavnostních uniforem bude přiděleno strážníkům, kteří ji naopak používají poměrně často, nebo těm, kteří o její přidělení projeví zájem. „Bude se jednat o smlouvu rámcovou, a to na čtyři roky, která se tedy nemusí zcela vyčerpat,“ uvedla Seifertová na pravou míru.

(NE)OBYČEJNÍ: Záchranka je pro mě srdcovou záležitostí, říká mluvčí Jana Poštová

Jana Poštová je rodilá Pražačka, vyrůstala v Modřanech, studovala zdravotnickou školu 5. května a teď pomáhá zachraňovat životy našich blízkých v hlavním městě. Je totiž záchranářka. Dvakrát nebo třikrát do měsíce slouží na dispečinku záchranářů...

Díky uniformám se strážníci nebudou vedle svých kolegů z IZS cítit nedůstojně

Policisté, hasiči i záchranáři slavnostními uniformami disponují a mají je i pro řadové zaměstnance. „Městská policie Praha dlouhodobě usiluje o to, aby strážníci měli možnost důstojně reprezentovat, a to jak při pracovních příležitostech, tak při soukromých," píše se v dokumentu, který v pondělí schválili radní. Dosud na slavnostní uniformy měli nárok pouze vedoucí pracovníci.

„Jsme velmi rádi, že pražská městská policie bude moci letos, v roce třicátého výročí své existence, konečně zajistit svým strážníkům možnost si tento důstojný stejnokroj obléci, a to všem bez rozdílu. Věříme, že jsme na velmi dobré cestě k tomu, aby měli strážníci konečně po třiceti letech existence slavnostní uniformy, díky kterým se nebudou vedle svých kolegů z ostatních bezpečnostních složek v rámci jednotlivých akcí cítit nedůstojně a podřadně,“ uzavřela Irena Seifertová.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie hl. m. Prahy

Štítky uniformy, strážníci, městská policie, policie, IZS, Praha, uniforma, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští strážníci dostanou nové slavnostní uniformy. Vedení za ně zaplatí až 9 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.