Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Imobilní občané se stále mohou nechat očkovat. Mobilní tým je v pohotovosti

Možnost nechat se očkovat mají i lidé, kteří by se jen těžko dokázali do očkovacího centra dostat. Právě pro ně je tu mobilní očkovací tým, který občany navštěvuje přímo v domácnostech. Na projektu se podílí Sdružení praktických lékařů, Český červený kříž (ČČK), Fakultní nemocnice v Motole a Městská poliklinika Praha.

V pohotovosti jsou už rok, a budou i nadále

Mobilní tým funguje už od ledna minulého roku. Za tu dobu zdravotníci uskutečnili celkem 21 výjezdů, při nichž aplikovali více než 520 dávek vakcíny. Do projektu je momentálně zapojeno 22 praktických lékařů, kteří očkují buď během vlastních služebních výjezdů, nebo v rámci cest Českého červeného kříže. Výjezdy pokračují i v lednu 2022, lidé se navíc mohou nechat očkovat i o víkendu.

„V době pandemie covid-19 se také mnohým pacientům zdravotní stav zhoršil natolik, že nyní nejsou schopni fyzicky dojít do ordinace, přestěhovali se například k rodině a v místě bydliště těžko shánějí nového praktického lékaře. Díky pomoci kolegů ochotných očkovat i neregistrované, řidičům Českého červeného kříže a pražskému magistrátu se nám podařilo zajistit očkování v domácím prostředí i jim,“ říká praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

V domovech seniorů je proočkovanost asi 95 procent

Očkování je klíčovým nástrojem v boji proti covidu-19. Každá dávka snižuje riziko těžkého průběhu, což je důležité zejména u nejohroženějších skupin obyvatel. Že vakcína funguje, se projevilo během podzimní vlny hlavně v domovech pro seniory, kde je proočkovanost kolem 95 procent. Celkem ale v Praze zatím nemá očkování asi 14 procent lidí starších 80 let.

„Při plošném očkování platí, že nejtěžší je doručit očkovací dávku na jejím posledním kilometru cesty. Zvláště to platí v případě osob, pro které je putování za vakcínou fyzicky téměř vyloučené. Jsme proto rádi, že můžeme být součástí projektu hlavního města Prahy, který právě na tyto osoby myslí a nabízí jim stejnou možnost se chránit,“ doplňuje Richard Smejkal z Českého červeného kříže.

Zájemci se mohou registrovat online

Pacient, který by chtěl požádat o očkování v domácím prostředí, může vyplnit tento dokument a bude zařazen na čekací listinu. V případě potíží s formulářem je možné kontaktovat bezplatnou linku Magistrátu hl. m. Prahy na čísle 800 160 166. Minimálně týden před termínem tým pacienty informuje o datu a času, kdy přijede.

Všechny potřebné informace o očkování v domácím prostředí jsou také k dispozici na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky očkování, mobilní očkovací tým, vakcína, senioři, Praha, Český červený kříž, praktický lékař, projekt, Fakultní nemocnice v Motole, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imobilní občané se stále mohou nechat očkovat. Mobilní tým je v pohotovosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.