Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha podepsala smlouvu na dostavbu a rekonstrukci Průmyslového paláce, přípravy pokračují

Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce je opět o něco blíž. Hlavní město pokračuje v přípravě na předání budovy stavařům. Veřejnou zakázku na rekonstrukci vyhrálo konsorcium Společnost pro Průmyslový palác Metrostav-DIZ-AVERS-SYNER vedené společností Metrostav. Celá zakázka za 2,6 miliardy by měla být dokončena do tří let.

„Po několika letech intenzivních příprav konečně začínáme s rekonstrukcí a napravujeme dluh, na který Pražané od požáru v roce 2008 čekali. Do tří let by měl být Průmyslový palác zase kompletní, citlivě zrekonstruovaný, s moderní vzduchotechnikou nebo zastiňováním a plný chytrých technologií, aby nabídl ještě více možností pro pořádání veletrhů, výstav a dalších společenských akcí,“ říká náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Právě Průmyslový palác je poměrně vytížen, jelikož se v něm nachází celá řada provozů a technologií nezbytných pro chod areálu. Výstaviště začalo s jejich postupným přesunem do jiných prostor a začal i technicky náročný přesun centrálního dispečinku s požárním, bezpečnostním i kamerovým dohledem. Přeloženy jsou i optické páteřní sítě, přesouvá se zázemí správců, elektrikářů, topenářů a úklidové firmy. Pryč musela také světla a mobiliář.

Průmyslový palác na Výstavišti se dočká opravy. Praha vybrala stavební firmu

Pražští radní dnes vybrali stavební firmu, která provede rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti. Stavební práce v objemu 2,6 miliardy korun provede konsorcium vedené společností Metrostav. Rekonstrukce by měla začít ještě letos a podle...

„Dostavba levého, ale také kompletní oprava středního a pravého křídla včetně Smetanovy vestavby bude náročnou prověrkou dovedností našich odborníků. Věřím, že zde uplatní zkušenosti nabyté například při rekonstrukci Národního muzea. Těší nás, že se můžeme podílet na obnově této významné kulturní památky a že ji v roce 2024 zpřístupníme Pražanům a návštěvníkům hlavního města v plné kráse,“ dodává za konsorcium zhotovitelů Karel Volf, který je předsedou sboru jednatelů společnosti Metrostav DIZ.

Převzetí staveniště je naplánováno na leden příštího roku. „Dostavba levého křídla Průmyslového paláce a celková rekonstrukce je malým historickým milníkem. Přípravy byly časově i finančně velmi náročné, a stejně tak náročné budou i následující tři roky, kdy projde budova komplexní obnovou a zejména modernizací. Bude to znamenat určité omezení možností pronájmů v areálu, kdy se budeme snažit posílit nabídku ostatních nově zrekonstruovaných prostor, jako jsou Křižíkovy pavilony, Bohemia nebo Spirála. Velmi se těším na to, jak společně budeme sledovat obnovu historicky významné budovy, která je symbolem, a dovoluji si říci i synonymem, pro výstavy a veletrhy domácích i nadnárodních rozměrů,“ uzavírá předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Šebek

Štítky Praha, výstaviště, Průmyslový palác, rekonstrukce, dostavba, Metrostav, Pavel Vyhnánek, Národní muzeum, Metrostav DIZ s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha podepsala smlouvu na dostavbu a rekonstrukci Průmyslového paláce, přípravy pokračují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.