Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VÁNOCE NA JEDNIČCE: Jediné vánoční trhy v Praze, koncerty a bohoslužba pod širým nebem

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Městská část Praha 1 pro své obyvatele i návštěvníky připravila zábavný program plný vánočních tradic. Na rozdíl od ostatních pražských městských částí se Jednička rozhodla nerušit vánoční trhy a s opětovně vzniklými opatřeními kvůli koronaviru si poradila vskutku nápaditě. Podle vánočního programu Prahy 1 se občané Česka i turisté mohou kromě trhů těšit na nejrůznější světelné dekorace, vystoupení sborů či akci plnou kvalitního vína.

Jednička pozměnila vánoční trhy na kulturní akci

Tradiční vánoční atmosféru se urputně snaží zachránit městská část Praha 1 v čele se starostou Petrem Hejmou (STAN). Jednička své vánoční trhy pořádá jako kulturní akci. Na trhy v rámci Václavských Vánoc se tak vztahují stejné podmínky jako na ostatní kulturní akce, nikoliv jako na zakázané vánoční trhy. 

V rámci zákonných možností a nařízení uděláme vše proto, abychom zachovali tradiční adventní atmosféru v centru Prahy. Za naši městskou část jasně říkám, že si vážíme práce každého, včetně malých živnostníků - drobných prodejců a nedopustíme, aby se díky nešťastným a nejednoznačným nařízením dostali do existenčních problémů! Zákaz vánočních trhů ale považuji za obrovský nesmysl, když mohou i nadále fungovat například farmářské trhy a v obchodních centrech máme nyní plno lidí, kteří zde mají možnost nakupovat. Malí prodejci tak u nás na Praze 1 i nadále prodávají ve stáncích v režimu kulturních akcí při dodržování všech hygienických opatření,” sdílel na svém facebookovém profilu starosta Prahy 1 Petr Hejma s tím, že všem trhovcům a stánkařům, které postihla vládní nařízení vyjadřuje tímto prohlášením podporu. Zároveň všechny občany poprosil o dodržování hygienických pravidel.

Vánoční trhy na Václaváku pokračují dál jako kulturní akce. Svařák se prodává za 75 korun

Na Václavském náměstí i přes vládní zákaz pokračují vánoční trhy. Praha 1, která trhy spolupořádá, je povolila jako kulturní akci. Podle pořadatelů jsou dodržována všechna potřebná protiepidemická opatření. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti)...

Koncerty a podpora zdravotně znevýhodněných

Praha 1 v rámci vánočních oslav připravuje spoustu vánočních koncertů. Kromě vystoupení dětských sborů, občanům zazpívá 2. prosince například kapela The Brownies, 9. prosince rockpopová kapela So Fine a 16. prosince plánuje vystoupit latino kapela Atarés. Všichni zpěváci a hudebníci tak navodí na půdě pražského centra pohodovou atmosféru, kterou si užijí i zdravotně znevýhodnění, kteří na akci Václavské Vánoce mohou prodávat své výrobky.

Celkem jsou na ní tři stánky s výrobky chráněných dílen, jejichž klienti jsou výrazně znevýhodněni v uplatnění na standardním trhu práce. Celoročně proto vyrábějí velmi hezké dárky, které pak prodávají na Václavských Vánocích. Z výtěžku jsou pak financovány projekty těchto dílen,“ vyjádřil se ke stánkům s charitativním dosahem starosta Prahy 1.

Jednička kromě běžných kulturních aktivit nabízí i zábavu pro aktivní občany. Od 2. prosince si lidé mohou zabruslit na Střeleckém ostrově.

Z Prahy 1 se stával party town, kam lidi jezdili jen pít, říká starosta Petr Hejma

Další díl ze seriálu rozhovorů se starosty městských částí nás zanese do prostředí radnice Prahy 1, kde jsme si povídali s Petrem Hejmou (STAN), starostou Jedničky. „Když žijete v místě, které je nejkrásnější na světě, tak vás mrzí, když vás...

Rozsvěcení stromů i menora

Obyvatelé a návštěvníci Prahy 1 nebyli ochuzeni ani o slavnostní rozsvícení vánočních stromů. 26. listopadu byl na Staroměstském náměstí rozsvícen tradiční vánoční strom, kterým se každý rok stává smrk ztepilý. Letošní nejslavnější český strom byl přivezen z Libereckého kraje.

28. listopadu městská část rozsvítila hned tři stromy, a to na Betlémském a Václavském náměstí a před radnicí ve Vodičkově ulici. Během těchto oblíbených událostí zazněly písně z úst Podřípského žesťového kvintetu, který vystoupí v centru i v pozdějších prosincových dnech. 30. prosince se svého ozdobeného a osvíceného stromku dočkali i obyvatelé Malé Strany.

28. listopadu Jednička kromě vánočních stromů a běžných svátečních dekorací rozsvítila i menoru na Palachově náměstí. S touto skutečností se městká část uživatelům pochlubila prostřednictvím fotografie, k níž připsala slova "Chanuka Sameach", což v překladu znamená "Šťastnou Chanuku".

Víno pro Duhu a Štědrovečerní bohoslužba

Ačkoliv je podle nových vládních nařízení zakázáno konzumovat alkohol na veřejných místech, Jednička ve svém vánočním schématu i nadále zachovává akci s názvem Víno pro Duhu. Třináctý ročník benefiční akce plné vína, kde by neměl chybět herec, dramatik, režisér, pedagog a spisovatel Arnošt Goldflam i typická vánoční hudba, je naplánovaný na 17. prosince.

V rámci akce s názvem Betlémské světlo si občané mohou 19. prosince v samém centru Prahy koupit svíčku či lucerničku.

I přes problémy vzniklé kvůli vzrůstajícímu počtu nakažených osob koronavirem by se 24. prosince měla konat pod širým nebem a za doprovodu koled Štědrovečerní bohoslužba. Tou má provázet farář Filip Jan Rathouský z Řádu menších bratří Františkánů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 1

Štítky Vánoce, koncerty, vánoční trhy, koledy, bohoslužba, Praha 1, Praha, městská část, kulturní akce, hudební skupina, koncert, Česko, Petr Hejma, vánoční stromek, Starostové a nezávislí, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA JEDNIČCE: Jediné vánoční trhy v Praze, koncerty a bohoslužba pod širým nebem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.