Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vánoční trhy na Václaváku pokračují dál jako kulturní akce. Svařák se prodává za 75 korun

Na Václavském náměstí i přes vládní zákaz pokračují vánoční trhy. Praha 1, která trhy spolupořádá, je povolila jako kulturní akci. Podle pořadatelů jsou dodržována všechna potřebná protiepidemická opatření. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nemůže magistrát s touto situací nic dělat. Dnes před šestou hodinou večer byly na místě desítky lidí, pracovníci jejich chování nijak nehlídali.

Obsluha nezkontrolovala očkování, ani neupozornila na nutnost konzumace mimo tržiště

Trhy na Václavkém náměstí pokračují i přes vládní zákaz. „Úřad trhy schválil jako kulturní akci, a proto se konají podle režimu kulturních akcí, které v tomto rozsahu omezeny nejsou," řekl dnes mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo a dodal, že podle pořadatelů jsou nápoje a potraviny podávány v režimu s sebou, obsluha má podle mluvčího návštěvníky upozorňovat, že je nemají konzumovat na místě.

Organizátoři trhů, respektive kulturní akce, podle svého vyjádření postup konzultovali s policisty, strážníky, městskou částí i magistrátem. Pracovníci na místě mají podle organizátorů kontrolovat, zda jsou návštěvníci očkovaní nebo zda prodělali covid-19, po členovi naší redakce nebyl vyžadován doklad o očkování nebo prodělání nemoci ani při vstupu do prostoru trhů, ani při zakoupení svařeného vína, nebyl ani upozorněn, aby alkoholický nápoj nekonzkumoval v místě trhů.


Obsluha tohoto stánku u člena naší redakce nezkontrolovala platné očkování nebo prodělání nemoci covid-19 a při zakoupení svařeného vína ho neupozornila na nutnost konzumace alkoholického nápoje mimo tržiště.

Policie řekne víc až během zítřka

Mluvčí městské policie uvedla, že strážníci případ oznámí správnímu orgánu. „Nepovolený prodej na Václavském náměstí budou strážníci oznamovat správnímu orgánu. V souvislosti s touto činností jsme ale nepřijali žádná oznámení od veřejnosti ani na tísňovou linku 156," uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Policisté podle mluvčí situaci na místě kontrolují, v souvislosti s oznámeními na linku 158 však ještě nic řešit nemuseli. „V případě, že policisté zjistí porušení vládního nařízení v souvislosti s provozováním stánku, věc zadokumentují a oznámí příslušnému správnímu orgánu, pokud věc nevyřeší na místě v příkazním řízení,“ řekla dnes pro Pražskou Drbnu mluvčí policie Violeta Siřišťová a dodala, že policisté na místě kontrolují počty zákazníků, kterých by na místě mělo být maximálně sto.

Jsme v šoku a zoufalí, popisuje mluvčí organizátora pražských trhů. Prodejci se zadlužili

Ve středu představila společnost Taiko podobu vánočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze, které tradičně pořádá. Na středeční tiskové konferenci prohlásil výkonný ředitel společnosti Taiko Jan Dell, že si ani nepřipouští možnost, že by byly...

Podraz Prahy 1 na ostatní organizátory vánočních trhů?

Jde ze strany Prahy 1 o podraz na organizátory jiných trhů? Společnost Taiko, která tradičně pořádá největší české vánoční trhy na Staroměstském náměstí, nechtěla situaci hodnotit. „My nechceme jít cestou přejmenování trhů, chceme dodržovat zákony. Je na každém, jak se k tomu postaví,“ uvedla dnes večer pro Pražskou Drbnu mluvčí společnosti Taiko Hana Tietze.

Primátor hlavního města dnes řekl, že Praha může prodej ovlivnit pouze prostřednictvím zvláštní vyhlášky, takzvaného tržního řádu, který stanovuje, kde a co se v Praze může na veřejných místech prodávat. „Ani v nouzovém stavu nemá primátor pravomoc pozastavit platnost tržního řádu nebo jej upravit rychleji," řekl Zdeněk Hřib.

Dodal, že to, jak zareagují na vládou vyhlášená opatření, je především v režii provozovatelů. „Někteří provozovatelé na to reagují převedením na kulturní akci, jiní se rozhodli do toho nejít," uvedl. Podle vyhlášky je jako místo pro vánoční trhy vysloveně uvedeno jen spodní část náměstí, současná akce Prahy 1 probíhá v horní části Václavského náměstí. Změna vyhlášky je podle primátora proces na měsíce.

Rušit vánoční trhy ze dne na den je vrchol ignorance vůči živnostníkům, říká radní Chabr

Vánoční trhy v Praze dnešním dnem končím. Od šesté hodiny večerní jejich provozování zakazuje nové vládní opatření. Rozhodnutí vlády ještě během čtvrtečního večera zkritizoval radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09).

„Obchody zůstávají otevřené, venkovní stánky malých živnostníků na vzduchu ne“

Vláda zakázala vánoční trhy od pátečních šesti hodin večer. Zástupci města to kritizovali, nedává podle nich smysl, aby zůstala otevřená například obchodní centra, ale ve venkovních stáncích byl prodej vánočního zboží znemožněn.

„Obchody zůstávají otevřené, venkovní stánky malých živnostníků na vzduchu ne. Pochopil bych nutnost zrušení programu vánočních trhů, pochopil bych asi zrušení prodeje občerstvení, ale zrušení prodeje vánočních předmětů fakt nechápu,“ zkritizoval rozhodnutí vlády ještě během čtvrtečního večera radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zábava, trhy, Praha, Vánoce, Václavské náměstí, vánoční trhy, kulturní akce, Zdeněk Hřib, primátor, Česká pirátská strana, Jan Chabr, TOP 09, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

René Skalský

Tak jsme očividně země neomezených možností. Kdejaký hejhula radní si sám rozhodne, co se bude dodržovat z vládních nařízení a co už ne. Neuvěřitelné! V řadě zemí se po výskytu několika nakažených jedinců uzavírají celá velkoměsta, na Praze 1 jsou nejchytřejší a úplně imunní na všechny mutace covidu. A trhovci si zcela jistě požádají o kompenzace ušlého zisku. Nakopat jim všem do hader!

Pondělí, 29. listopadu 2021, 21:57Odpovědět

Vánoční trhy na Václaváku pokračují dál jako kulturní akce. Svařák se prodává za 75 korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.