Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražská zoologická zahrada přivítá v březnu dva luskouny z Taipeie

„Zvíře čtvernohé, as jako naše kuna dlouhé a nízké, které z omylu na sebe obléklo kabát rybí.“ Tak nějak popsal v roce 1854 novinář a politik Eduard Grég luskouna. A právě zmíněné výjimečné zvíře bude od března chovat pražská zoologická zahrada. Samička Run Hou Tang a sameček Gun Bao přiletí z Taipei Zoo.

„Stejně jako spoustu jiných našich plánů, i příchod luskounů do Zoo Praha zkomplikovala a zdržela pandemie covidu-19. Ale už víme, kdy je přivítáme. Stane se tak koncem března, kdy k nám z Taipei Zoo přiletí pár luskounů krátkoocasých,“ potvrdil ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek pro MF Dnes.

Chov luskounů je podle něho velice obtížný. V minulosti už pražská zoologická zahrada luskouny chovala, ale stejně jako v jiných zoologických zahradách tenkrát brzo uhynuli. „Také dnes je zařízení, která se mohou luskouny pochlubit, jen velmi málo a v Evropě dokonce pouze jedno jediné. Na prstech bychom pak snadno spočítali ty zoologické zahrady, které je dokáží úspěšně rozmnožovat. V tomto ohledu vyniká Taipei Zoo, odkud k nám luskouni díky jednáním primátora Zdeňka Hřiba přicestují,“ dodal Bobek.

Pražskou zoo navštívilo tento rok přes 840 tisíc návštěvníků, podobně jako za celý rok 2020

Zoo Praha navštívilo k polovině října 841 667 lidí. Informaci na svém facebookovém profilu uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Podobný počet návštěvníků měla zahrada loni za celý rok, kdy byla celých 114 dnů zavřená. Celkem za rok 2020 přišlo do zoo...

Jednoduchý není podle něho ani jejich dovoz. „Vedle jednání s Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií a složitého vyřizování řady povolení na Tchaj-wanu i u nás jsme se především museli pustit do komplexní přestavby nokturna v Indonéské džungli,“ doplnil ředitel zoologické zahrady.

Luskoun se pohybuje stejně dobře na stromech jako na zemi. Luskoun krátkoocasý má mohutné přední nohy a svalnatý ovíjivý ocas, takže výborně hrabe i šplhá. V nebezpečí se dokáže luskoun svinout do klubíčka a jeho tělo chrání odstávající šupiny. Loví mravence a termity dlouhým jazykem, který vsunuje do jejich hnízd.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Taipei Zoo

Štítky ČR, Tchaj-wan, příroda, zvířata, správa, Praha, zoo, ZOO Praha, zoologická zahrada, Miroslav Bobek, pandemie covidu-19, Mladá fronta DNES, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoologická zahrada přivítá v březnu dva luskouny z Taipeie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.