Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nacisté vyrobili z českých zvonů zbraně. Nový zvon v Praze by měl tuto historii připomínat

Na pražském Rohanském ostrově by mohla být zvonice s novým zvonem o váze 9801 kilogramů. Měl by připomínat zvony, které z českých kostelů, radnic a návsí zabavili za druhé světové války nacisté, aby z nich vyrobili zbraně. Vznik zvonu, který by byl největší v Praze, je iniciativou spolku Sanctus Castulus, sdělil za spolek Ondřej Boháč. Podporu projektu vyslovil výbor pro kulturu pražského magistrátu, který jej dnes projednával na svém zasedání.

Hmotnost plánovaného zvonu byla podle Boháče stanovená na základě počtu zvonů, který byl z Protektorátu Čechy a Morava v roce 1942 odvezen do hamburských válečných továren. Rovněž místo bylo zvoleno na základě historických událostí. Zvony byly z různých koutů země seskupovány pod pražským Libeňským mostem v přístavišti na Maninách, odkud se do Německa převážely loděmi.

Spolek chce podle svého zástupce vznik zvonu hradit z peněz získaných ve veřejné sbírce. Umístění na Rohanském ostrově je předběžně plánováno na rok 2023 nebo 2024. Dále by se o zvon mělo starat město.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zvon, památky, historie, Praha, Ondřej Boháč, zbraň, druhá světová válka, Rohanský ostrov, Pražský magistrát, Německo, Protektorát Čechy a Morava, Libeňský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nacisté vyrobili z českých zvonů zbraně. Nový zvon v Praze by měl tuto historii připomínat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.