Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Divadle Archa proběhl vzpomínkový koncert na Milana „Mejlu“ Hlavsu

K nedožitým sedmdesátinám hudebníka Milana „Mejly“ Hlavsy se včera v zaplněném Divadle Archa uskutečnil vzpomínkový koncert nazvaný Mejla 70. Pokřtěna na něm byla nová vydání základních šesti alb skupiny The Plastic People of the Universe (PPU). Akci uspořádalo vydavatelství Guerilla Records, které uvedlo nahrávky Egon Bondy´s Happy Hearts Club Banned, Pašijové hry velikonoční, Jak bude po smrti, Co znamená vésti koně, Hovězí porážka a Půlnoční myš nově zmasterované z původních originálních pásů ve studiu Ondřeje Ježka. Nové jsou i titulní obaly.

Kmotry nahrávek byli Dana Němcová a Miloš Vystrčil

Smyslem této grafické změny je postavit tvorbu Plastiků už mimo mýtus pronásledované kapely, ale nechat zaznít jejich geniální a nadčasovou hudbu bez dalších příběhů,“ uvedl majitel vydavatelství Guerilla Records Vladimír „Lábus“ Drápal.

Mezi představenými nahrávkami byla i dvojdeska Magické noci 1997 zachycující kapelu při jejím tehdejším návratu na pódia. Kmotry nahrávek byla i spoluzakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných Dana Němcová a předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil (ODS), který jako dárek pro Němcovou a manželku „Mejly“ Janu Hlavsovou přinesl trička s nápisem Jsem Tchajwanec.

Kompletní kolekce nahrávek Plastic People Of The Universe bude uvolněna do prodeje a celorepublikové distribuce symbolicky 17. listopadu jako varování před dobou, kdy se za hudbu, uměleckou tvorbu a vlastní názor posílalo do kriminálu,“ sdělil Drápal.

Se vzpomínkou na skladatele, zpěváka a hudebníka Hlavsu vystoupily kapely BBP, All Tommorow´s Parties Band, Půlnoc, Fiktivní šílenství, Garage Tonyho Ducháčka a PPU. V čele často se měnící sestavy PPU dnes byl letitý kapelník Josef Janíček. V hledišti se mimo jiné objevili baskytaristka Eva Turnerová nebo známý undergroundový muzikant Pavel Zajíček. Ze základní sestavy na jevišti chyběl violista Jiří Kabeš. Před několika lety se totiž PPU kvůli neshodám rozdělili. Kabeš nyní stojí v čele skupiny, která se na svých stránkách označila jako PPU/New generation.

Undergroundové knihy, nahrávky i fotografie

Návštěvníci včerejší akce si mohli v prostorách divadla zakoupit různé undergroundové knihy a nahrávky nebo si prohlédnout fotografie Ondřeje Němce a Bohdana Holomíčka. Vydavatelství Guerilla Records 6. listopadu pořádá, opět v Divadle Archa, festival ke dvaceti letům od svého založení.

Hudebník a člen skupin PPU nebo Půlnoc Hlavsa zemřel 5. ledna 2001 ve věku 49 let. První kapelu založil ve 14 letech. Na jaře 1968 s několika vrstevníky založil skupinu The Undertakers (Hrobníci). V září 1960 se pak začal psát příběh „Plastiků“. Jako autor hudby se prosazoval především právě Hlavsa, který v roce 1973 také založil - spolu s básníkem a prozaikem Pavlem Zajíčkem - experimentální formaci DG 307.

V roce 1976 v procesu s českým undergroundem Hlavsa strávil několik týdnů ve vazbě. Následoval zvýšený zájem StB, policejní šikana a zákaz vystupování. Koncem 80. let Hlavsa hrál v kapelách Garáž a Echt!. Založil také kapelu Půlnoc a po jejím rozpadu Fiction. Po listopadu 1989 se vrátil k obnoveným DG 307 a od roku 1997 i k Plastikům. V roce 1999 vydal sólové album Šílenství, na kterém experimentoval s prvky elektronické hudby, napsal také autobiografickou knihu Bez ohňů je underground. Necelý rok před smrtí podstoupil kvůli rakovině plic operaci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladimír Drápal

Štítky ČR, pop, hudba, Hlavsa, Plastici, kultura, The Plastic People of the Universe, Divadlo Archa, hudební skupina, koncert, Guerilla Records, Ondřej Ježek, Dana Němcová, Miloš Vystrčil, kniha, Pavel Zajíček, Jiří Kabeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Divadle Archa proběhl vzpomínkový koncert na Milana „Mejlu“ Hlavsu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.