Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha pokračuje v postupném očkování lidí bez domova. V terénu bylo naočkováno zatím téměř 300 lidí

Metropole organizuje ve snaze zajistit co nejvyšší proočkovanost Pražanů od poloviny července očkování lidí bez domova. Praha díky dohodě s Ministerstvem zdravotnictví očkuje i cizince bez domova, kteří žijí na území hlavního města. Během osmi očkovacích akcí se vakcínu podařilo podat téměř třem stovkám lidí bez domova.

Lidé na ulici jsou náchylnější k onemocnění covidem-19

Podle radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Mileny Johnové (Praha Sobě) se díky spolupráci Prahy, nestátních neziskových organizací a praktických lékařů daří oslovit lidi, kteří by na očkování za běžných podmínek nedosáhli. Tito lidé jsou také daleko náchylnější k onemocnění covidem-19, a to kvůli svému zdravotnímu stavu i dlouhodobému pobytu na ulici.

„Očkováním lidí bez domova posilujeme také ochranu zdravotníků a sociálních pracovníků, kteří se starají i o tuto skupinu obyvatel, a veřejnost. Péče o ochranu veřejného zdraví je naším společným cílem a já jsem ráda, že se nám to díky spolupráci a nasazení všech zapojených subjektů daří,“ doplnila Johnová.

Již v pořadí osmá očkovací akce se konala na začátku tohoto týdne, a to v rámci šestého ročníku Pikniku pro lidi bez domova. Nechalo se při ní naočkovat 68 lidí. 

Pro lidi bez domova byl včera v Karlíně nachystán piknik. Sešly se jich stovky

Zahájení šestého ročníku Pikniku pro lidi bez domova včera v poledne přilákalo více než stovku osob bez přístřeší. Ti se v prostorách karlínského Přístavu 18600 mohou zdarma najíst, nechat se ošetřit mediky na ulici nebo naočkovat proti...

Tři sta naočkovaných během osmi očkovacích akcí

V osmi očkovacích akcích v různých pražských lokalitách, například pod Libeňským mostem, na Hlavním nádraží či U Bulhara, se zatím nechalo naočkovat téměř 300 lidí bez domova. Očkování probíhá vždy jednodávkovou vakcínou Janssen. Nejbližší termín očkování pro lidi bez domova bude v pátek 17. září v pražských squatech a pak 7. října v ordinaci Naděje U Bulhara. Podle potřeby budou další následovat. Vedle toho se samozřejmě další lidé nechali očkovat v očkovacích centrech a díky mobilním týmům přímo v sociálních službách, které využívají.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo na žádost Mileny Johnové dne 30. června 2021 stanovisko, které umožňuje očkovat lidi bez domova vakcínou Janssen ve věkové kategorii pod šedesát let, tedy i nepojištěné, včetně cizinců. Právě toto se ukázalo jako zásadní, jelikož mezi lidmi bez přístřeší je značná část právě cizinců. Ti mohou dle odhadů tvořit až čtyřicet procent z celkového počtu lidí očkovaných na ulici.

„Úkolem města je zajisti pomoc všem“

„Je úkolem města zajistit pomoc všem, kteří nemohou s ohledem na své znevýhodnění získat očkování ve státem organizovaném systému a propadají sítem. Proto volíme maximálně proklientský přístup a díky neziskovým organizacím a sociálním pracovníkům se službami přicházíme co nejblíže lidem, které se dosud nepodařilo oslovit. Tedy do azylových domů, humanitárních středisek, do terénu nebo na akce, kde může být více klientů, kteří by o očkování měli zájem,“ dodává Johnová.

Právě tyto očkovací akce v terénu se uskutečňují ve spolupráci s poskytovateli sociálních služeb, jako jsou Naděje, Armáda spásy, Centrum sociálních služeb Praha, Sananim, Drop In, Český Červený kříž, a dvěma praktickými lékaři, kteří se přihlásili. Metropolitní zdravotnický servis, městská příspěvková organizace hlavního města všechny akce koordinuje a pomáhá se zajištěním termínů i materiálu.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu, Magdalena Šmídová

Štítky očkování, Praha, koronavirus, bezdomovci, bezdomovec, terén, Milena Johnová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha sobě, Janssen Pharmaceutica, Český červený kříž, Sananim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha pokračuje v postupném očkování lidí bez domova. V terénu bylo naočkováno zatím téměř 300 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.