Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Stará radnice v Praze 12 bude přestavěna na multifunkční sál a byty

Praha 12 plánuje ve spolupráci s magistrátem přestavět stávající sídlo městské části v Pískové ulici spolu se sousedním kulturní sálem na multifunkční budovu, kde bude velký sál pro pořádání kulturních a společenských akcí a městské byty. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Městská Pražská developerská společnost (PDS) dostala za úkol rozpracovat další postup. Úřad městské části se bude stěhovat do sousední novostavby, která se dokončuje.

Dojde k přestavbě celé budovy?

V Modřanech nyní podle schváleného dokumentu schází společenský sál s požadovanou velikostí kolem 500 metrů čtverečních. Sál, který se nachází v dokončované nové radnici za více než 600 milionů korun, této velikosti také nedosahuje. Radnice by proto podle dokumentu preferovala cestu přestavby staré budovy radnice a přilehlého objektu, kde je nyní soukromá základní umělecká škola.

Předběžné prověření odhaduje, že by v objektu kromě multifunkčního sálu mohlo vzniknout přibližně 45 bytových jednotek,“ stojí v usnesení. Z toho osm až deset bytů by si ponechala městská část a zbytek by výměnou za spoluúčast na přípravě a financování připadl magistrátu.

Městské byty pro učitele

Celou výstavbu by podle představ města měla řídit PDS, které by městská část musela přenechat dané nemovitosti a pozemky. Po dokončení stavby by se pak majetek podle předem schválené dohody opět rozdělil mezi Prahu 12 a město. Detaily rozdělení budou součástí návrhu dalšího postupu, jehož přípravu dostala na starost PDS. Součástí dokumentu bude i odhad nákladů. PDS na jeho přípravu dostane od města 300 tisíc korun.

„Školství v Praze bereme v rámci naší koalice za absolutní prioritu a je to vidět i na poskytnutých finančních prostředcích, kterými se snažíme naše pracovníky ve školství motivovat. Je třeba motivovat nejen studenty a vytvářet v nich zaujetí ve výuce, ale také zajistit učitelskou profesi atraktivní a dostupnou. Společně s radním Zábranským jsme se rozhodli za každého z nich bojovat a nabídnout jim i lákadlo v podobě poskytnutí městských bytů, kterých je díky navýšení učitelské alokace celkem 380,” uvedl radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti).

Nová radnice měla být hotova letos na jaře, došlo však ke zpoždění

Nyní dokončovaná nová radnice Prahy 12 měl být původně hotova letos na jaře, stavba se však zpozdila. Zvýšila se i cena, původně se náklady na stavbu odhadovaly přibližně na 470 milionů korun, podle posledních informací se zvýšily na 617,8 milionu. Na financování stavby získala dvanáctá městská část od hlavního města bezúročnou půjčku 250 milionů korun, následně jí magistrát schválil dalších 120 milionů ve formě dotace. Úřad Prahy 12 nyní sídlí v sedmi budovách, které jsou ve špatném technickém stavu.

Na Praze 12 staví novou radnici. Hrubá stavba je už dokončena

Hrubá stavba nové radnice na Praze 12 je dokončena. Po kolaudaci se všechny odbory sestěhují pod jednu střechu a nebude se stávat, že občané, kteří dorazí do budovy v Pískové ulici, budou muset přejíždět například až do Cílkové. Nová budova...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 12

Štítky ČR, správa, stavby, byty, Praha, Pražská developerská společnost, radnice, městská část, magistrát, Modřany, Vít Šimral, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stará radnice v Praze 12 bude přestavěna na multifunkční sál a byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.