Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zahrada Strakovy akademie projde rekonstrukcí. Vyjde na 80 milionů

Zahrada Strakovy akademie, sídla vlády, projde rozsáhlou rekonstrukcí. Po jejím dokončení by měl areál získat zpět reprezentativní charakter a kompoziční podobu, jakou měl v době svého vzniku na konci 19. století. Rekonstrukce potrvá zhruba rok a bude stát téměř 80 milionů korun. Cílem bude odstranění nešetrných zásahů z předchozích úprav.

Strakova akademie jako studentská kolej

Zakladatelem Strakovy akademie byl jeden z největších odborníků své doby v oboru zahradní architektury, František Thomayer. Od roku 1896 budova sloužila podle přání hraběte Petra Straky jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin. Zahrada v průběhu 20. století utrpěla nešetrnými zásahy, jako byla kombinace trávníků, asfaltu či betonové dlažby, které postrádaly koncepční pojetí.

Zahrada bude sloužit nejen k reprezentačním účelům

Rekonstrukce areálu zahrady Strakovy akademie bude stát téměř 80 milionů, potrvá zhruba rok a stane se druhou největší investicí od vzniku areálu v roce 1896.

Již podle dřívějších informací by renovovaná zahrada měla sloužit k reprezentačním účelům, jako je například české předsednictví Radě EU v druhé polovině příštího roku. Premiér Andrej Babiš se kvůli rekonstrukci spolu se svou kanceláří přestěhuje na Hradčany do Hrzánského paláce. Z tohoto místa úřadoval několik měsíců již před dvěma lety při výměně oken v hlavním sále Strakovy akademie.

Podle tiskové zprávy bude zahrada v budoucnu uspořádána tak, aby mohla být pravidelně otevírána i pro veřejnost. Do konceptu byly zapracovány také výstavní plochy umožňující realizaci tematických výstav nebo workshopů, například mladých umělců. Obnova bude po dohodě s Prahou 1 provázána s úpravami předpolí na Kosárkově nábřeží.

Tento prostor má úžasný potenciál. Jak pro to, aby hostil významné zahraniční delegace, tak aby se otevřel pro veřejnost a občané této země byli hrdí na to, že mají v Praze další nádherné a inspirativní místo,“ řekla k zahájení rekonstrukce pověřená vedoucí Úřadu vlády ČR Tünde Bartha.

Kompoziční podoba jako z konce 19. století

V roce 2019 byla dokončena projektová dokumentace a výběrové řízení na zhotovitele bylo zahájeno v červnu loňského roku, ukončeno pak bylo v květnu tohoto roku. Projekt úprav zahrady vypracoval Ateliér Krejčiříkovi. Kompoziční řešení je inspirováno stylem a dílem zakladatele zahrady Františka Thomayera a zvolená historizující koncepce prostoru odpovídá novobarokní architektuře budovy Strakovy akademie.

Podle úřadu vlády architekti použili poslední trendy akcentující i ekologické aspekty provozování areálu. Většina ploch zde bude řešena tak, aby udržela a zpracovala srážkové vody přímo v místě. Tento návrh je pilotním projektem dotačního titulu operačního programu Životní prostředí v prostředí státní instituce.

Rekonstrukce zahrady naváže na obnovu sídla vlády, která téměř po třech letech skončila v závěru loňského června. Obnova budovy tehdy vyšla na 301,5 milionu korun. Všechny úpravy se dělaly za plného provozu a jen kvůli výše zmíněné výměně oken v hlavním sále a v kancelářích vláda několik měsíců zasedala v Hrzánském paláci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz

Štítky ČR, vláda, příroda, Strakova akademie, rekonstrukce, zahrada, Petr Straka, František Josef Thomayer, Úřad vlády České republiky, Praha, Andrej Babiš, Rada Evropské unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrada Strakovy akademie projde rekonstrukcí. Vyjde na 80 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.