Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V pražské zoo oslavila své první narozeniny slonice Amalee

Své první narozeniny dnes v pražské zoo oslavila slonice Amalee. Při narozeninové oslavě si spolu s dalším slůnětem Lakunou a zbytkem sloní rodiny pochutnala na kytici z vrbových větví a zeleniny. Díky slunečnému počasí dnes bylo v pražské zoo plno, a tak už před polednem lidé čekali v dlouhé frontě. Kvůli protikoronavirovým opatřením je kapacita zoo stále omezena a zavřené jsou vnitřní pavilony. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka by vzhledem k tomu, že v zoo může být naráz maximálně 4000 návštěvníků, bylo vhodnější, aby lidé přišli ve všední den.

Zoo chová slony od roku 1933

Zoo Praha chová slony již od roku 1933, v současné době je zde k vidění devět slonů. Nejstarší je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966. V zoo žije také Tamara, Max, Rudi, Ankhora, Shanti a Janita, která je matkou malé oslavenkyně Amalee.

Ředitel Bobek očekává, že obě slůňata zůstanou v zoo nastálo a budou mít poté slůňata vlastní.

Od března 2013 žijí sloni v novém areálu s názvem Údolí slonů, jehož zbudování stálo asi 500 milionů korun. Jedná se o největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Nachází se zde také vnitřní prostory, které slonům v zimě umožní pohyb, mají zde vyhřívaný bazén i skrytá krmítka.

Návštěvnost klesla minulý rok o 42 procent

Pražská zoo v Troji se poprvé otevřela 28. září 1931 a patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze. V roce 2020 kvůli pandemii koronaviru a uzavření zoologických zahrad klesla návštěvnost o 42 procent. Loni do zoo zavítalo 851 623 návštěvníků, tedy téměř o 605 tisíc lidí méně než v roce 2019.

Deficit příjmů pražské zoo ředitel Bobek odhadoval od začátku pandemie covidu-19 v Česku k letošnímu otevření zoo v půlce dubna na 133 milionů korun. Ačkoliv se propad tržeb podle něj stále prohlubuje, není již situace zoufalá. Zoo získala od metropole loni 45 milionů korun a letos více než 20 milionů, další peníze pak přišly z ministerstva životního prostředí.

Podporuje nás veřejnost, tak nechci úplně jásat, ale ta situace pro nás už není, díky tomu, že už je nějak otevřeno, tolik zoufalá,“ uzavřel ředitel.

Lidé díky novému projektu pražské zoo s názvem Stravenky pro zvířata pomůžou nakrmit padesát druhů zvířat

Pražská zoologická zahrada má novou formu sponzoringu. Zájemci mohou v e-shopu zoo koupit takzvanou stravenku a vybranému zvířeti zaplatit krmnou dávku na den. Stravenky jsou dostupné od soboty 7. listopadu, řekla dnes novinářům mluvčí zahrady...

Ohodnoť článek

Foto Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, zvířata, zoo, sloni, Amalee, ZOO Praha, narozeniny, Miroslav Bobek, pandemie covidu-19, rodina, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo oslavila své první narozeniny slonice Amalee  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.