Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Je v pořádku zmenšit území ruské ambasády v Praze? Odpovídají zastupitelé

V rubrice s názvem Politická korida pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontujeme s tématy, která aktuálně hýbou Prahou. V uplynulých dnech pražská rada navrhla vládě, aby zmenšila území ruské ambasády ve Stromovce do stavu před 21. srpnem 1968. Vedení Prahy chce také snížit počet parkovacích míst vyhrazených pro velvyslanectví. Důvodem k rozhodnutí jsou informace o podezření na zapojení ruských agentů do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích. Je rozhodnutí o zmenšení území ruské ambasády v pořádku? Jak by měl prostor sloužit Pražanům? Odpovídají zastupitelé.

Vraťte nám kus Stromovky, který jste zabrali při okupaci, vyzvala Praha ruskou stranu

Vedení Prahy vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou zabralo v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Magistrát chce, aby se rozloha ruské ambasády vrátila do stavu před 21. srpnem 1968 a město tam obnovilo...

Otázka: Je v pořádku, že pražská rada navrhla vládě, aby zmenšila území ruské ambasády ve Stromovce? Jak by se mělo území využít?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Zdeněk Zajíček (ODS)

Podle mě to v pořádku je. Jedná se o pozemek, který je stále ve vlastnictví České republiky a ruskou ambasádou byl zabrán při invazi sovětských vojsk v roce 1968. Myslím, že teď je vhodná doba na napravení některých starých křivd. Vzhledem k tomu, že pozemek býval součást přilehlého parku Stromovka, měl by ideálně sloužit Pražanům, jako místo jejich odpočinku a volnočasové relaxaci.


Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu)

Je nejvyšší čas narovnat vztahy s putinovským Ruskem. Jménem pražské rady jsme proto vyzvali vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou zabralo v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Požadujeme, aby se rozloha ruské ambasády vrátila do stavu před 21. srpnem 1968 a město tam obnovilo veřejně přístupnou zeleň. Věříme, že po událostech posledních dní udělá vláda pro realizaci tohoto usnesení maximum.


Jan Čižinský (PRAHA SOBĚ)

Chceme vrátit Pražanům část Stromovky, kterou pro sebe při invazi v srpnu 1968 zabrala ruská ambasáda. Stejně tak požadujeme vyrovnat počet parkovacích míst s místy našeho velvyslanectví v Moskvě. Víkendová kauza výbuchu ve Vrběticích nám ukázala, že je čas jednat. Proč má mít velvyslanectví Ruska v Praze výhody vzešlé z invaze roku 1968 na úkor Pražanů? Teď je chvíle tento pozemek od Ruska získat zpět pro obyvatele a návštěvníky Prahy. Pozemek s parcelním číslem 1782/1 je stále ve vlastnictví České republiky na rozdíl od pozemků u ambasády, které včetně velvyslanectví patří Ruské federaci. Stejně tak chceme postupovat i u parkovacích míst. I to je přežitek a místa chceme vrátit Pražanům. Prostor by měl být veřejně přístupný.


Viktor Mahrik (Piráti)

Výzva pražské rady směřuje k navrácení situace před srpen 1969, kdy ruské vojsko obsadilo část Stromovky. Bohužel tuto část území si ponechalo i po roce 1990, kdy vojska Varšavské smlouvy odešla. Uvolněné pozemky by měly dostat svou původní funkci, tedy funkci zeleně.


Radomír Nepil (ANO 2011)

Na dotaz redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, Stromovka, Rusko, Praha, vláda, rada, parkování, Vrbětice, Česko, Zdeněk Zajíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je v pořádku zmenšit území ruské ambasády v Praze? Odpovídají zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.