Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vraťte nám kus Stromovky, který jste zabrali při okupaci, vyzvala Praha ruskou stranu

Vedení Prahy vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou zabralo v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Magistrát chce, aby se rozloha ruské ambasády vrátila do stavu před 21. srpnem 1968 a město tam obnovilo veřejně přístupnou zeleň. Vedení Prahy chce také snížit počet parkovacích míst vyhrazených pro velvyslanectví. Důvodem k rozhodnutí jsou víkendové informace o podezření na zapojení ruských agentů do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Řekli to představitelé hlavního města. Ruská diplomacie podle Interfaxu v souvislosti s požadavky Prahy připomněla Praze českou nemovitost v centru Moskvy.

„Pozemek nyní není užíván v souladu s tím, jak by měl“

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády poznamenal, že pokud Praha dodá podklady, předá je ministerstvu zahraničí.

Česko kvůli zprávě o možné účasti ruských zpravodajských služeb při výbuchu vyhostilo 18 lidí z ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských tajných služeb. Moskva reagovala vypovězením 20 zaměstnanců české ambasády v Rusku.

„Budeme primárně jednat s vládou, protože pozemek je vlastněn diplomatickým servisem, který rozhodne, co se bude dít. Pozemek nyní není užíván v souladu s tím, jak by měl," řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti), podle kterého byla výzva odeslána už včera.

Česko vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády. Důvodem je výbuch muničních skladů ve Vrběticích

Premiér Andrej Babiš (ANO) na sobotní mimořádné tiskové konferenci informoval, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské rozvědky GRU do výbuchu muničních skladů areálu Vrbětice v roce 2014. Česko proto vyhostí všechny...

Pozůstatek z okupace

Asi půlhektarový pozemek, o který jde, je ve vlastnictví České republiky. Při invazi vojsk Varšavské smlouvy obsadili vojáci Stromovku, kde se utábořili a využívali park jako základnu. „Rozloha Velvyslanectví Sovětského svazu se poté rozrostla o část parku Stromovka trvale a nic na tom nezměnil ani odchod okupačních vojsk v letech 1990 a 1991. Cílem navrhovaného usnesení je uvést rozlohu Velvyslanectví Ruské federace do stavu před 21. srpnem 1968,“ píše se v materiálu schváleném radními.

Návrh usnesení předložila Praha Sobě. „Proč má mít velvyslanectví Ruska stále k dispozici pozemek okupovaný od invaze v srpnu 1968? Tehdy vojska Varšavské smlouvy zabrala část Stromovky a už to tak zůstalo. Teď je chvíle tento pozemek od Ruska získat zpět pro obyvatele a návštěvníky Prahy,“ uvedl poslanec, předseda zastupitelů Prahy Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Před ruskou ambasádou demonstrovala stovka lidí. Provolávali Rusku hanbu

Přes sto demonstrantů se dnes sešlo před budovou ruské ambasády v Praze a provolávalo Rusku hanbu. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti. K setkání...

„Tohle není o zahraniční politice. Je to o více než milionu hrdých Pražanů, které zastupujeme“

Podle Čižinského město se svým rozhodnutím nevměšuje do zahraniční politiky. „Tohle není o zahraniční politice. Je to o více než milionu hrdých Pražanů, které zastupujeme. Mají právo chtít, aby město patřilo lidem, a ne ambasádě autoritativní země z východu, která se k nám chová nepřátelsky,“ uvedl Čižinský.

Krok města podpořili koaliční Piráti i Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). „Ať Rusko využívá pozemky a budovy, které mu patří. My jsme to uvítali," řekl předseda Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil.

Včera v podvečer se k výzvě na svém zasedání přidali také zastupitelé Prahy 7. Požadavky radnice se shodují s těmi, které  schválilo vedení Prahy.

Je otázkou, co mělo být skutečným předmětem cesty Jana Hamáčka do Ruska, říká politolog Josef Kraus

Podle politologa a bezpečnostního analytika Josefa Krause působícího na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity je reálné, že zveřejnění informace o zapojení GRU do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v těchto dnech a následné...

Rusové kvůli Stromovce připomínají Praze Český dům v Moskvě

Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s požadavky pražského magistrátu na vrácení části Stromovky využívané ruským velvyslanectvím připomnělo Praze českou nemovitost v centru Moskvy, uvedla dnes agentura Interfax.

Podle ruského ministerstva byl zmíněný pozemek v české metropoli poskytnut Sovětskému svazu na začátku 70. let minulého století na základě platných sovětsko-československých dohod. Současně připomnělo, že česká strana vlastní velkou nemovitost v oblasti Tverské ulice ruského hlavního města. Na zmíněné adrese se nachází Český dům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Jan Čižinský

Štítky Praha, Rusko, Stromovka, vrácení, zeleň, Moskva, Varšavská smlouva, nemovitost, vláda, invaze, Interfax, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vraťte nám kus Stromovky, který jste zabrali při okupaci, vyzvala Praha ruskou stranu  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.