Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Před ruskou ambasádou demonstrovala stovka lidí. Provolávali Rusku hanbu

Přes sto demonstrantů se dnes sešlo před budovou ruské ambasády v Praze a provolávalo Rusku hanbu. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti. K setkání před ambasádou vyzval předseda hnutí Milion chvilek Benjamin Roll prostřednictvím svého účtu na twitteru. Příznivců Ruska a odpůrců vyhoštění 18 ruských diplomatů se před ambasádou sešlo krátce po 14:00 přes deset. Mnozí z nich odešli zhruba po hodině. Před 16:00 se rozešla i většina lidí shromážděných před ambasádou na náměstí Borise Němcova.

Účastníci protestu s sebou měli transparenty s nápisy jako „Zeman je zrádce, Putin je vrah. Nic se nemění“ nebo „Za ohňostroj se platí“. Mnozí s sebou přinesli vlajky Evropské unie a České republiky. Protest sledovala policie. Demonstrující několikrát vyzvala, aby dodržovali vládní koronavirová nařízení. Řádně nasazenou roušku nebo respirátor neměli zvláště proruští demonstranti. Jednoho člověka policie zajistila, uvedla na twitteru.

O důvodném podezření českých bezpečnostních složek do výbuchu ve Vrběticích informovali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) veřejnost v sobotu večer. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve stejnou dobu uvedla, že "v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti" pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Česko vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády. Důvodem je výbuch muničních skladů ve Vrběticích

Premiér Andrej Babiš (ANO) na sobotní mimořádné tiskové konferenci informoval, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské rozvědky GRU do výbuchu muničních skladů areálu Vrbětice v roce 2014. Česko proto vyhostí všechny...

Rusko v prvních reakcích označilo informace za absurdní. Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že za vyhoštěním 18 ruských diplomatů z České republiky vidí americký vliv. Považuje to za provokaci.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích na Zlínsku explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé, exploze si vyžádaly evakuace obyvatel z okolí. Některá média uvedla, že munice ze skladů měla být dodána na Ukrajinu nebo do Sýrie. Munice uloženou v dalších skladech pověřené složky z Vrbětic odvezly.

Policie kvůli sedm let starému výbuchu ve Vrběticích pátrá po útočnících ze Salisbury

Národní centrála proti organizovanému zločinu, žádá v souvislosti s prověřováním okolností sedm let starého výbuchu muničních skladů ve Vrběticích o pomoc při pátrání po dvou osobách, které se měly nejméně v období od 11. října 2014 do 16. října...


 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter PČR

Štítky ČR, Rusko, diplomacie, demonstrace, Praha, protest, 3.VERZE, Vrbětice, výbuch, Boris Němcov, Benjamin Roll, Milion Chvilek, Twitter, Vladimir Vladimirovič Putin, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloslav Misot

Ještě by se na ty dva agenty mohlo svést shození mostu na rychlík u Studénky a otravu Bečvy...

Neděle, 18. dubna 2021, 20:16Odpovědět

Před ruskou ambasádou demonstrovala stovka lidí. Provolávali Rusku hanbu  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.