Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silvestrovských požárů přibývá. Hasiči varují před používáním pyrotechniky

Požárů spojených se silvestrovskými oslavami každým rokem přibývá. Naposledy jich bylo 387, o rok dříve 279 a předtím 238. Nejvíce požárů bývá v prvních třech hodinách nového roku. Příčinou je nejčastěji zábavní pyrotechnika. Hasiči proto upozorňují na to, aby lidé používali jen legálně prodávané výrobky a dbali na bezpečné zásady odpalování petard. O tom informovala mluvčí hasičů Nicole Studená. Letošní oslavy by ale měly být ovlivněné omezeními, které v zemi platí kvůli epidemii koronaviru.

Při oslavách příchodu nového roku nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. „V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut a objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice," uvedla Nicole Studená. Škody jdou do milionů korun.

Kvůli pandemii koronaviru a s ní souvisejícím protiepidemickým opatřením by ovšem letos měly být oslavy příchodu nového roku klidnější. V celé zemi platí zákaz vycházení od 21:00 do 05:00, na veřejnosti se nesmí pít alkohol a restaurace jsou zavřené. V kamenných obchodech se zábavní pyrotechnika nesmí prodávat, lze ji ale koupit například v e-shopech.

Nejčastěji je příčinou neopatrnost a nedbalost, nesprávná manipulace se zábavní pyrotechnikou a nedodržování bezpečnostních doporučení. „V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, která způsobuje, že lidé přestávají být dostatečně ostražití," podotkla mluvčí. Letos 1. ledna zaznamenali hasiči od půlnoci do třetí hodiny ranní 194 požárů, tedy polovinu ze všech požárů na Silvestra a Nový rok.

Hasiči proto doporučují, aby lidé kupovali jen takovou pyrotechniku, která je na českém trhu legálně, má návod výrobce na použití v českém jazyce a certifikační značku. „Pyrotechniku navlhlou či s otevřeným obalem nikdy nekupujeme," zdůraznila mluvčí. Lidé by petardy a ohňostroje měli odpalovat zásadně na volném prostranství, minimálně 100 metrů od domů. S pyrotechnikou nikdy nesmí manipulovat nezletilé děti.

„Rozhodně neodpalujte pyrotechniku, pokud jste požili alkohol. Stává se, že místo do vzduchu zamíří podnapilá osoba na kolemjdoucí osoby či obydlí, protože neudrží předepsaný směr vypouštění pyrotechniky," dodala mluvčí.

Kde v Praze nemůžeme odpalovat pyrotechniku? Podívejte se na podrobnou mapu

Silvestr a příchod Nového roku je již tradičně spojen s používáním zábavní pyrotechniky. Následky této zábavy každoročně zaměstnávají hasiče i zdravotnickou záchrannou službu. V Praze jsou nově místa, kde je zakázáno zábavní pyrotechniku...

Některá města použití pyrotechniky na svém území nově upravila vyhláškou. Například v Praze je zakázaná v památkové rezervaci, přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení. V historickém centru zakázala petardy a dělbuchy také Jihlava. Pyrotechnika se nesmí používat ani v Jablonci nad Nisou, na silvestrovské oslavy ale platí výjimka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pyrotechnika, hasiči, požáry, silvestr, požár, zábavní pyrotechnika, pandemie covidu-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvestrovských požárů přibývá. Hasiči varují před používáním pyrotechniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.