Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nealko z Budvaru boduje v soutěžích i mezi zákazníky

Budějovický Budvar boduje se svým nealkoholickým pivem. Důkazem je nejen vítězství v kategorii nealkoholických piv v soutěži České pivo 2020, ale také pozitivní ohlas u samotných zákazníků. Podle podsládka Petra Košina je klíčem k úspěchu nikdy nekončící vývoj receptury.

„Dali jsme si před lety ambiciózní cíl přiblížit chuť našeho nealkoholického piva chuti českého ležáku. Je jasné, že chuť nebude nikdy úplně stejná, už kvůli tomu, že v chuti ležáku je důležitý i samotný alkohol. Nevydali jsme se cestou jiných příchutí, ani nemaskujeme chuť pivovarských surovin. Za poslední léta jsme udělali několik důležitých změn, ale zachovali jsme stejné suroviny a kvasinky, které se používají u ležáku,“ popisuje Petr Košin.

Chuť nealka se výrazně zlepšuje

Klíčové podle něho bylo „přemluvit“ kvasinky, aby v nealkoholickém pivu neprodukovaly alkohol, ale jen chutě piva z ležení. „Stačilo si uvědomit, jak jsou kvasinky úžasný mikroorganismus. Stejná kvasinka je schopná tvořit různé chutě při hlavním kvašení a úplně úžasné chutě při ležení piva ve sklepě. Naše nealko nyní leží ve sklepích pivovaru v průměru měsíc, ale povedlo se nám i dva měsíce, aniž bychom překročili povolený obsah alkoholu. Způsob, jakým nutíme kvasinky vynechat kvašení a produkovat chutě z ležení, se nám dokonce povedlo patentovat. V oblasti řízení kvasinek plánujeme další výzkum a také odborné publikace, kterými pravidelně obohacujeme celý pivovarský obor,“ doplňuje podsládek národního pivovaru.

O vyplepšení nealkoholických piv se v posledních letech snaží většina českých pivovarů. „Nealkoholická piva většiny pivovarů se v posledních letech chuťově výrazně vylepšila. Pivovary experimentují s novými výrobními postupy, jako je použití chmele za studena, jiných kvasinek, nebo přídavků ochucovacích prostředků. Mezi nealkoholickými pivy se objevují nové chutě nových pivních kategorií, stejně jako mezi alkoholickými pivy,“ potvrdil.

Kalorickou bombu nečekejte

A jak se takové nealkoholické pivo vlastně vyrábí? Velké rozdíly oproti přípravě alkoholického nečekejte. „Stejné jsou suroviny, i nealkoholické pivo vyrábíme z hlávkového Žateckého poloraného červeňáku. Rozdíl je v množství použitého sladu. Zatímco ležák obsahuje před kvašením přibližně dvanáct procent látek ze sladu, tak nealko přibližně čtyři procenta. Je v něm tedy méně látek, ze kterých by mohl vzniknout alkohol,“ vysvětluje Košin. Z nutričního hlediska je v nealku přibližně třetina kalorií.

Právě nealkoholické pivo z národního pivovaru Budějovický Budvar získalo před nedávnem ocenění v soutěži České pivo 2020. „Soutěže se účastní většina značek na trhu. Více než úspěch v soutěži nás ale těší pochvalné zprávy od zákazníků a rychlost, jakou je naše pivo schopné mizet z regálů obchodů. Je spousta situací a příležitostí, kdy je nealkoholické pivo tou nejlepší volbou mezi nápoji,“ uzavřel podsládek.

Nealko z budějckého pivovaru poznáte v regálech nově podle modré etikety. Kromě zbarvení se změnil také její materiál. Nová etiketa vynechala dřívější metalickou složku a je na co nejpřírodnějším papíru.

Ohodnoť článek

Foto Budějovický Budvar

Štítky Budějovický Budvar, pivo, nealko, české pivo, kvasinky, soutěž, alkohol, pivovar, slad, nápoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nealko z Budvaru boduje v soutěžích i mezi zákazníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.