Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na opravu požárem zničeného dřevěného kostela sv. Michala již vznikla veřejná sbírka

Lidé mohou od středy přispívat do veřejné sbírky na obnovu požárem zničeného kostela sv. Michala ze 17. století, kterou spustil pražský magistrát. Sbírka potrvá rok. Informoval o tom mluvčí Prahy Vít Hofman. Dřevěný pravoslavný kostel ze 17. století stál v zahradě Kinských a byl v majetku hlavního města. Škoda se podle magistrátu pohybuje v řádu několika milionů korun, přesnější částka zatím známa není.

Do sbírky mohou lidé přispět na transparentním účtu s číslem 500089822/0800.

Zbytky kostela budou zabezpečeny

Podle radní Prahy pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha Sobě) se v úterý uskutečnila schůzka odborníků ohledně obnovy vyhořelého kostela. „Dobrou zprávou je, že Národní muzeum má mnohem více informací o stavbě kostela, než jsme čekali. Při obnově velmi pomůže fotodokumentace, dokumentace rozebírání kostela a jeho opětovného sestavování i částečná dokumentace interiéru,“ uvedla radní. Město nyní zbytky památky zabezpečí před deštěm a mrazem.

V zahradě Kinských na Smíchově včera hořel dřevěný kostel sv. Michala. Na místě krátce po třetí hodině odpolední zasahovaly čtyři profesionální a dvě dobrovolné jednotky hasičů. Požár zasáhl spodní část stavby i tři věže, šindelová střecha...

Kostel byl prakticky zničen

Dřevěný kostel stál v zahradě Kinských od roku 1929, kdy byl do Prahy rozebraný přivezen z obce Velké Loučky u Mukačeva v tehdejší Podkarpatské Rusi, dnes na Ukrajině. Kostel byl postaven v takzvaném bojkovském stavebním slohu s prvky lidového baroka. Jednalo se o dar Rusínů svému tehdejšímu hlavnímu městu, Praze, jako jejich typické lidové stavby.

Kostel byl asi 14 metrů dlouhý a 8 metrů široký, věž sahala do výšky asi 17 metrů. Roubené části kostela pokrývala šindelová střecha.

Kostel byl součástí sbírek národopisného oddělení Národního muzea v Praze. O požáru dostali hasiči informaci minulou středu krátce před 15:00, na místě zasahovali s deseti auty s cisternou a jedním se žebříkem. Kostel byl požárem prakticky zničen, na vině byla podle požárníků s největší pravděpodobností lidská chyba.

Jsem rád, že magistrátní odbor hospodaření s majetkem zareagoval obratem. Zabezpečil místo požáru a nyní nás čekají kroky, abychom stavbu zabezpečili před vnějšími vlivy, jako je déšť a mráz, aby nedošlo k dalším nevratných poškozením,“ uvedl pražský radní pro oblast správy majetku a majetkových podílů Jan Chabr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Praha

Štítky požár, Petřín, Smíchov, kostel svatého Michaela, Praha, kostel, Vít Hofman, Kinského zahrada, Pražský magistrát, Národní muzeum, Hana Třeštíková, Praha sobě, Jan Chabr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravu požárem zničeného dřevěného kostela sv. Michala již vznikla veřejná sbírka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.