Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Včerejší požár zničil dřevěný kostel sv. Michala ze 17. století. Mohlo jít o technickou závadu, ale také o lidskou chybu

, aktualizováno 29. října 2020, 11:00

V zahradě Kinských na Smíchově včera hořel dřevěný kostel sv. Michala. Na místě krátce po třetí hodině odpolední zasahovaly čtyři profesionální a dvě dobrovolné jednotky hasičů. Požár zasáhl spodní část stavby i tři věže, šindelová střecha objektu se částečně propadla, konstrukce prohořela na trámy. Příčinu a rozsah škod hasiči stále zjišťují. Památkově chráněný objekt ze 17. století do parku přenesli za první československé republiky, aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea. Magistrát dnes na obnovu poničeného kostela vyhlásí veřejnou sbírku.

Pravoslavný kostel svatého Michala, nazývaný někdy také karpatský, stál původně v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. Na tehdejší Podkarpatské Rusi, která byla mezi světovými válkami součástí Československa, byl rozebrán, převezen a znovu postaven v Praze v roce 1929.

Dohašen byl krátce před devatenáctou hodinou

Hasiči s ohledem na počet jednotek, které u ohně zasahovaly, vyhlásili druhý stupeň poplachu. „Požárem byl kostel zasažen v plném rozsahu,“ napsali na twitteru. „Požárem byl prakticky zcela zničen,“ doplnili později. Před půl čtvrtou došlo ke zřícení dřevěné konstrukce věže kostela. Z objektu hasiči vynesli několik propan-butanových lahví, které následně ochlazovali. 

Mluvčí pražského hasičského sboru Martin Kavka před 16:00 uvedl, že požár je pod kontrolou a hasiči dohašují ohořelou dřevěnou konstrukci. Definitivně byl kostel dohašen v 18:40. „Místo bylo zkontrolováno termokamerou na výskyt skrytých ohnisek. Večer na místě proběhla dohlídka,“ oznámili hasiči na twitteru.

Zprávu o požáru hasiči dostali krátce před 15:00, na místě zasahovali s deseti auty s cisternou a jedním se žebříkem. Místo zásahu obehnali páskou, z budovy stoupal hustý kouř. Velitel pražských hasičů Luděk Prudil uvedl, že zásah byl komplikovaný, voda se k objektu musela vést dálkově.

Veřejná sbírka na obnovu kostela

V roce 2002 plameny zničily kostel svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové z 16. století. V Česku shořel v srpnu 2017 také historický dřevěný kostel v Gutech na Frýdecko-Místecku také ze 16. století. Z dřevěných památkově chráněných staveb shořela také chata Libušín na Pustevnách v Beskydech. Budovu z roku 1899 navrženou Dušanem Jurkovičem plameny zničily v březnu 2014. Po obnově se veřejnosti otevřela letos o prázdninách.

Radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě) iniciovala vznik veřejné sbírky na obnovu kostela,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Hlavní město ji podle něj spustí ve čtvrtek. Poničená památka se nachází v Kinského zahradách, kterou Praha vlastní a o kterou se stará správcovská firma. Kostel je stále součástí sbírek Národopisného muzea a využívá ho církev.

Ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis na svém twitterovém účtu uvedl, že je zprávou o požáru kostela šokovaný. „Byl převezen do Prahy z území Ukrajiny a je tak jedním ze spojovacích 'můstků' mezi Ukrajinou a ČR,“ napsal velvyslanec. Policii vyzval k detailnímu vyšetření požáru.

Příčinu požáru a rozsah škod zjišťují hasičští a policejní vyšetřovatelé. Vzhledem ke stáří kostela, který pochází ze 17.století, budou však škody značné.

Technická závada, nebo lidská chyba?

Vyšetřovatelé dnes od rána na místě shořelého kostela zkoumají příčinu středečního požáru. Mohlo jít o technickou závadu, nebo lidskou chybu, řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Šetření podle něj potrvá delší dobu. Škoda, kterou požár způsobil, by mohla být známa do pátku. Hasiči podle Kavky čekají mimo jiné na posouzení odborníků na památky.

Kavka dodal, že v kostele nebyla elektroinstalace, ale byla tam mobilní elektrocentrála. „Prověřujeme tedy lidský faktor i technickou závadu,“ doplnil.

Podle mluvčího pražských hasičů se protipožární předpisy vztahují na rok, kdy byl kostel postaven. „Ve chvíli, kdy není rekonstrukce, tak to takhle zůstává,“ dodal. Právě proto hasiči podle Kavky doporučují ochranu památek zrevidovat.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Praha

Štítky požár, Petřín, Smíchov, kostel svatého Michala, Praha, kostel, Kinského zahrada, veřejná sbírka, Martin Kavka, Ukrajina, Československá republika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Včerejší požár zničil dřevěný kostel sv. Michala ze 17. století. Mohlo jít o technickou závadu, ale také o lidskou chybu  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.