Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ceremoniál 28. října na Pražském hradě letos nebude. Přesouvá se na příští rok

Slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání se na Pražském hradě 28. října tento rok neuskuteční. Podle kancléře Vratislava Mynáře se akce na doporučení ministra zdravotnictví přesune na příští rok.

Seznam vyznamenaných se objeví na stránkách Hradu

Podle dřívějších slov ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by bylo pořádání ceremoniálu, kde se předávají státní vyznamenání, v tuto chvíli nevhodné. Právě jeho resort uděluje výjimky ze stávajících opatření, kterou by slavnost potřebovala. Ve středu kvůli tomu s prezidentem ministr mluvil.

Je to ale na prezidentovi, ale jsem přesvědčen, že ten ceremoniál nebude, že si to rozmyslí a oslava bude v lepších časech,“ řekl k tomu ve středu i premiér Andrej Babiš (ANO).

Miloš Zeman se opakovaně v minulosti vyjádřil, že bude o předávání vyznamenání usilovat. Podle jeho dřívějších slov by byla urážka státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, kdyby se ceremoniál neuskutečnil.

Na doporučení ministra zdravotnictví se prezident nakonec rozhodl akci neuspořádat. Místo ní se na stránkách Pražského hradu 28. října 2020 objeví seznam vyznamenaných, mezi kterými mají být například veteráni z druhé světové války, lékaři v první linii nebo zpěvák Karel Gott.

Ohodnoť článek

Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky státní vyznamenání, Hrad, Miloš Zeman, koronavirus, rituál, Pražský hrad, ministr zdravotnictví, Vratislav Mynář, Roman Prymula, ANO 2011, Andrej Babiš, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceremoniál 28. října na Pražském hradě letos nebude. Přesouvá se na příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.