Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V CAMPu se uskuteční výstava, která má přiblížit 25 projektů klíčových pro rozvoj Prahy

Výstavu, která návštěvníkům představí 25 projektů klíčových pro další rozvoj metropole, připravil pražský magistrát a jeho Institut plánování a rozvoje (IPR). Bude mít podobu velkoplošné projekce s detaily o jednotlivých plánech. Návštěvníci budou mít k dispozici také pět zelených žetonů, díky kterým budou moct hlasovat pro záměry, které považují za nejpřínosnější. Výstava se bude konat od zítřka do 20. prosince, a to v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v areálu IPR V Emauzech.

Pět klíčových oblastí

Podle slov šéfa IPR Ondřeje Boháče byly záměry vybrány z dřívějšího projektu s názvem Praha zítra, v rámci něhož jsou veřejnosti představeny stavební projekty, které, pokud budou realizovány, výrazným způsobem promění v následujících letech tvář Prahy.

V lednu na nynější výstavu naváže další, která se zaměří na Nákladové nádraží Žižkov.

Vybrané investice budou rozděleny do pěti částí: nové čtvrti, nové parky, nová náměstí, nové příležitosti a nová dopravní propojení.

Místo obvyklých karet jednotlivých projektů najdou návštěvníci v sále podrobné katalogy každé z pěti kategorií

Mezi nové čtvrti patří plánovaná zástavba na smíchovském a žižkovském nákladovém nádraží, na brownfieldu Bubny-Zátory mezi stanicemi metra Vltavská a Nádraží Holešovice nebo v oblast Bohdalec-Slatiny mezi Michlí, Vršovicemi a Zahradním Městem. Nové parky by pak měly vzniknout například podél Vltavy nebo podél železniční trati mezi Vršovicemi a Strašnicemi, kterou nynější modernizace koridoru vyřadí z provozu.

Metro D a dokončení městského okruhu

Výstava zahrnuje také dlouho připravované investice, jako je metro D a dokončení městského okruhu. Dále třeba stavbu filharmonie na Vltavské, rekonstrukce velkých náměstí, stavbu Dvoreckého mostu mezi Podolím a Smíchovem nebo dostavbu Kongresového centra Praha.

V nejužším centru se expozice zaměřila například na plánovanou proměnu ulic nacházejících se v území bývalých staroměstkých hradeb, tzv. hradebního korza.

Součástí výstavy je multimediální panel, kde každý z pražských radních přibližuje, co sám považuje za nejpodstatnější.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zdůraznil nutnost rozvoje nyní prázdných ploch v širším centru metropole. „Z mého pohledu je důležité, abychom i v této době, která nám ekonomicky nepřeje, zachovali zásadní investiční priority a starali se o rozvoj města do budoucna, což znamená odblokovat brownfieldy,“ řekl. Konkrétně zmínil plánovanou zástavbu na největším pražském brownfieldu Bubny-Zátory, ke kterému IPR připravuje urbanistickou studii. V budoucnu by tam mělo najít nový domov 25 tisíc lidí a vzniknout až 29 tisíc pracovních míst.

Výstavu najdete také v panelové podobě na Mariánském náměstí před budovou Magistrátu hlavního města Prahy.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/camppraha

Štítky architektura, hospodářství, rozvoj, Praha, projekt, výstava, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Pražský magistrát, Ondřej Boháč, brownfield, Zdeněk Hřib, Vršovice, Česká pirátská strana, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V CAMPu se uskuteční výstava, která má přiblížit 25 projektů klíčových pro rozvoj Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.