Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Rusko zahájilo trestní stíhání kvůli odstranění Koněvovy sochy

Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní stíhání kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Podle agentury TASS to dnes oznámila mluvčí výboru Světlana Petrenková. Radnice Prahy 6 sochu nechala odstranit minulý pátek. Ruská diplomacie ve čtvrtek záležitost označila za zločin, který nezůstane bez odpovědi.

Podle Petrenkové se trestní řízení vede podle článku o znesvěcení symbolů vojenské slávy Ruska. Mluvčí výboru označila postup Prahy 6 za cynický a za porušení závazků vyplývajících z dvoustranných dohod mezi Ruskou federací a Českou republikou.

FOTO: Naše tanky budou v Praze! Ruští radikálové zaútočili na české velvyslanectví v Moskvě

Ruští radikálové, kteří se hlásí k ultranacionalistickému uskupení Jiné Rusko, včera večer zaútočili na české velvyslanectví v Moskvě. Důvodem bylo odstranění sochy Koněva. Radikálové vyvěsili na plot vyvěsili rudý transparent...

"Dokazuje to neúctu ke společné paměti a historii boje sovětského lidu proti fašismu," sdělila mluvčí.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už dříve požádal šéfa kriminální ústředny Alexandra Bastrykina o posouzení trestní odpovědnosti představitelů zahraničních zemí za rozhodnutí o zrušení památníků padlých sovětských občanů, uvádí TASS.

Rusko podle agentury RIA Novosti požádalo o vrácení sochy, Šojgu o to českého ministra obrany Lubomíra Metnara požádal dopisem. Mluvčí českého ministerstva Jan Pejšek Českému rozhlasu-Radiožurnálu potvrdil, že Metnar dopis přijal a odpoví na něj.

Brutální a amorální čin. Komunisté odsoudili odstranění sochy Koněva a vyzvali k protestnímu nošení červených roušek

Páteční odstranění sochy Koněva na Praze 6 je podle komunistické strany brutálním a amorálním činem. KSČM ve svém stanovisku vyzývá občany, kteří nesouhlasí s odstraněním památníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, aby na protest nosili červené...

Stíhání v Rusku umožňuje zákon, který v úterý podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Za poškození válečných hrobů a pomníků v Rusku i zahraničí hrozí podle něj až pětiletý trest.

TASS připomíná, že o odstranění Koněvovy sochy v Praze rozhodla radnice Prahy 6, na jejímž území pomník stál. Agentura jmenuje starostu tohoto pražského obvodu Ondřeje Koláře jako autora podnětu k odstranění sochy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 6

Štítky ČR, Rusko, historie, správa, Praha, socha, Ivan Stěpanovič Koněv, Sergej Kužugetovič Šojgu, Lubomír Metnar, Alexandr Bastrykin, Česko, Vladimir Vladimirovič Putin, Ondřej Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rusko zahájilo trestní stíhání kvůli odstranění Koněvovy sochy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.