Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

FOTO: Naše tanky budou v Praze! Ruští radikálové zaútočili na české velvyslanectví v Moskvě

Ruští radikálové, kteří se hlásí k ultranacionalistickému uskupení Jiné Rusko, včera večer zaútočili na české velvyslanectví v Moskvě. Důvodem bylo odstranění sochy Koněva. Radikálové vyvěsili na plot vyvěsili rudý transparent s nápisem Stop fašismu a do areálu hodili dýmovnici. Fotografie z akce vystavila skupina Jiné Rusko na svém facebooku.

Transparent a dýmovnice

„Až takovou reakci jsme nečekali,“ řekl pro Novinky.cz velvyslanec Vítězslav Pivoňka, podle kterého byla problémem hlavně vhozená dýmovnice, která byla bezpečnostním rizikem. „Byl jsem v tu dobu v areálu a viděl jsem i dým z dýmovnice,“ dodal. Ochranka vylila na dýmovnici vodu.

Jiné Rusko je postbolševická strana. Má postoje proti kapitalismu, Americe, flobalizaci a Číně. Je extrémně nacionalistická. Ve znaku má ruční granát. Jiné Rusko podporovalo anexi Krymu a její členové se zapojili do války na Donbasu na straně separatistů.

Podle ambasadora byla akce předem připravená. „Skupina měla dvě části, jedna natáhla transparent a jeden hodil dýmovnici,“ uvedl velvyslanec. Na akci dohlížela další skupina. Policista, který chránil budovu, zasáhl okamžitě. „Během pěti sekund je začal pronásledovat. Zranil se u toho,“ pověděl Novinkám Pivoňka.

Socha Koněva v Praze 6 byla demontována. Přesune se do muzea

Z podstavce v Praze 6 byla dnes dopoledne demontována bronzová socha maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Radnice tím naplnila usnesení zastupitelstva ze září loňského roku.

Naše tanky budou v Praze, napsali radikálové na facebook

Skupina Jiné Rusko na facebooku večer zveřejnila fotografie z akce a vysvětlila, že útočila kvůli odstranění sochy maršála Koněva. Radikálové navíc vyzvali, aby na odstranění sochy z Dejvic reagovalo ruské ministerstvo zahraničí a ministerstvo obrany.

„Naše tanky budou v Praze! Rusko je vše, ostatní není nic!“ napsali radikálové na facebook.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Другая Россия

Štítky radikálové, tanky, Moskva, Praha, Rusko, Facebook, socha, Jiné Rusko, Vítězslav Pivoňka, anexe Krymu Ruskou federací, Čína, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Naše tanky budou v Praze! Ruští radikálové zaútočili na české velvyslanectví v Moskvě  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.