Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Praha zakázala noční organizované tahy po barech, na dodržování dohlédne městská policie

Pražští radní schválili novelu tržního řádu, která mezi desátou večer a šestou ráno zakazuje pochůzkové poskytování služeb, tedy i organizované tahy po barech a hospodách, tzv. pub crawly. Podnět dala Praha 1, na jejímž území probíhají tyto akce nejčastěji. Účastní se jich desítky lidí a jsou zdrojem nadměrného hluku a rušení veřejného pořádku.

Na problém upozorňovala Praha 1 už delší dobu a žádala úpravu tržního řádu. „Narušují noční klid, zvyšují hlučnost, zanechávají za sebou množství odpadků a celkový nepořádek,“ popsal v tiskové zprávě Karel Grabein Procházka (ANO), radní Prahy 1 pro obchod a služby.

Radní hlavního města první městskou část vyslyšeli a novelu tržního řádu schválili. „Pochůzkové poskytování služeb na území města Prahy je zakázáno s vyjímkou doprovázení skupin nebo jednotlivců s výkladem v době od šesti hodin ráno do desíti večer,“ zní text novely.

„K novele tržního řádu jsme přistoupili z podnětu městské části Praha 1, která v důsledku pub crawls čelí řadě negativních dopadů na veřejný prostor, ekonomiku a společenské vztahy. Větší skupiny účastníků produkují více odpadků a kladou vyšší nároky na zajištění bezpečnosti, což neúměrně zatěžuje obecní infrastrukturu, komunální čistící služby a městskou policii,“ informoval v tiskové zprávě radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský (Piráti).

„Pub Crawls je fenoménem, který velmi negativně zatěžuje naše občany. A to i v momentech, kdy jdou na pivo oni. Zároveň usilujeme o zkvalitnění cestovního ruchu. Centrum Prahy jako kulturní destinace nabízí mnoho jiných skvostů než organizované popíjení turistů,“ sdělil v tiskové zprávě Giancarlo Lamberti (TOP 09), předseda finančního výboru Prahy 1 a komise pro kulturu a sport, který na návrhu novely pracoval.

Novelu projednávali i se společností Prague City Tourism, s předsedou Asociace průvodců České republiky a předsedkyní Sdružení průvodců.

„Tato novela byla konzultována se všemi odborníky, odsouhlasena komisí pro cestovní ruch, ale co je důležité, tato úprava je v souladu s naší koncepcí cestovního ruchu, kterou má tato rada jako základ kam moderovat cestovní ruch v Praze,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Jiří Pospíšil (TOP 09).

Dodal, že Praha chce usilovat o kultivovanější a bohatší turisty, kteří jedou za kongresovou či kulturní turistikou. „Nikoliv o turistu, který se přijíždí na krátko a pouze se opájí alkoholem,“ konstatoval Pošpíšil.

Jak informovala mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová, nařízení by mělo vejít v platnost 15 dní po vyvěšení na úřední desku hlavního města, tedy přibližně začátkem listopadu. Zákaz pak bude vymáhat městská policie. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Giancarlo Lamberti

Štítky Rada hlavního města, pub crawl, tah, bar, hospody, zákaz, tržní, řád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zakázala noční organizované tahy po barech, na dodržování dohlédne městská policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.