Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Tři desítky hasičů, devět záchranářů, milion od Šestky, Desítky i Slavie. Z Prahy už do oblastí zasažených povodněmi dorazila první pomoc

, aktualizováno před 4 hodinami

Hlavní město i většina pražských městských částí se rozhodla pomoci oblastem, které tvrdě zasáhly letošní záplavy. Na Jesenicku už je devět záchranářů a třicet hasičů, hlavní město poslalo materiální pomoc ke Krnovu a do Opavy a například Praha 6 a Praha 10 se rozhodly darovat milion korun, Praha 3 půl milionu a Praha 1 a Radotín čtvrt milionu.

Rada první městské části schválila dar 250 tisíc korun městu Jeseník. „Tento krok navazuje na dlouhodobou spolupráci s regionem Jesenicka, která byla zahájena už po povodních v roce 1997,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová. Tehdy Jednička poskytla 15,5 milionu korun.

„Rada městské části Praha 1 zároveň uložila vstoupit do jednání se zástupci postižených obcí na Jesenicku, aby zjistila aktuální potřeby a připravila návrhy konkrétní pomoci pro jednotlivé lokality. Na základě těchto informací bude předložen materiál Zastupitelstvu MČ Praha 1, které rozhodne o dalších krocích,“ dodala Šnejdarová.

Podle mluvčí Andrey Zoulové je druhá městká část připravena uvolnit finanční prostředky z rezervy rady. „Budou směřovat na konkrétní adresnou pomoc jedné z postižených obcí a to na základě potřeb a rozsahu škod, které byly způsobeny povodněmi,“ uvedla pro Redakci Pražské Drbny Zoulová.

Lidé by neměli v oblastech postižených povodní pomáhat na vlastní pěst. Domluvte se s koordinátory, žádají kraje i Charita Česká republika

Spoušť, kterou napáchaly rozvodněné řeky v některých krajích, vyvolala velkou vlnu solidarity. Lidé se na sociálních sítích nabízejí pomoc, pořádají materiální i finanční sbírky a chtějí se do postižených oblastí sami vydat pomáhat. Podle vedení...

Praha 4 pošle sto tisíc na konto Člověka v tísni

Praha 3 se domluvila se starostkou Jeseníku Zdeňkou Blišťanovou a po její doporučení daruje po 125 tisících obcím Ostružná, Písečná, Vápenná a Bělá pod Pradědem. K tomu na radnici probíhá i sbírka pro potravinovou banku, která končí v pátek ve čtyři hodiny.

Čtyřka podle mluvčího Jiřího Bigase daruje Praha 4 obětem letošních povodní sto tisíc korun. „Tuto částku poskytne Praha 4 prostřednictvím nevládní neziskové organizace Člověk v tísni, která lidem v oblastech zasažených velkou vodou pomáhá. Rozhodla o tom dnes Rada městské části,“ sdělil Bigas v tiskové zprávě.

Praha 5 zatím v budově radnice vyhlásila sbírku čisticích prostředků, hygienických potřeb a trvanlivých potravin. „O případném uvolnění finanční částky bude rada jednat na začátku příštího týdne, zároveň s výběrem obce, pro kterou by byla finanční pomoc určena,“ sdělil redakci Pražské Drbny mluvčí Prahy 5 Marcel Pencák.

Dezinformace se nevyhnuly ani velké vodě: žádné povodně prý nejsou

Žádné povodně nejsou, je to jen nafilmované, aby mohli strašit lidi – zatímco lidé z integrovaného záchranného systému mají plné ruce práce a na některých místech Česka nasazují vlastní životy, konspirátoři mají z tepla obýváku jasno. Celé je to prý...

Sedmička a Osmička o pomoci ještě budou rozhodovat

Zastupitelstvo Prahy 6 schválilo dar milionu korun a to obci Otovice v okrese Náchod nedaleko polských hranice. „Vzhledem k tomu, že naše městská část se momentálně nepotýká s většími problémy způsobenými povodněmi, navrhl jsem Zastupitelstvu, poskytnout finanční pomoc tam, kde je aktuálně více potřeba,“  vysvětlil v tiskové zprávě starosta Jakub Stárek (ODS).

Praha 7 zatím do Opavy a Krnova zapůjčila dvacet vysoušečů. „O dalších formách pomoci v postižených oblastech rozhodneme v následujících dnech,“ infomoval redakci Pražské Drbny mluvčí Sedmičky Martin Vokuš.

Rada Praha 8, která o možném finančním daru rozhoduje, se sejde příští týden. „V minulosti ale Praha 8 finanční dary při různých přírodních pohromách nejvíce postiženým regionům zasílala, vždy to bylo do domluvě s tamní samosprávou a šlo o cílenou pomoc. V tuto chvíli musíme zjistit, jaké nám deště nadělaly škody v parcích a na zeleni. Dají se totiž předpokládat poměrně vysoké náklady na údržbě poničených stromů,“ sdělil redakci Pražské Drbny mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Donio zakládá sbírku pro okamžitou pomoc lidem, které zasáhla povodeň. Přispět může každý

Českou republiku v těchto dnech zasáhly povodně, které mohou v následujících dnech významně ovlivnit životy mnoha lidí. Ačkoli škody zatím nejsou tak rozsáhlé jako při ničivých povodních v letech 1997 a 2002, situace se může rychle měnit. Donio...

Praha 11 organizuje dobrovolníky

Praha 9 ve středu vypravila do Zátoru a Brantic na Bruntálsku auta s úklidovými prostředky za padesát tisíc. K tomu posílá dva vysoušeče, čerpadlo na vodu, elektrocentrálu a pitnou vodu. Do 25. září také městská část pořádá sbírku potravin, hygienických potřeb a čistících a desinfekčních prostředků, které předá Potravinové bance.

Desítka se rozhodla pomoci Sdružení měst a obcí Jesenicka a obcím Jeseník, Plav a Roudné. Každý subjekt po dnešním schválení radou dostane 250 tisíc. „Finanční pomoc bude uvolněna z rozpočtu městské části Praha 10 a použita zejména na obnovu základních služeb, rekonstrukci infrastruktury a zajištění bydlení pro evakuované obyvatele," popsal v tiskové zprávě mluvčí Ján Bruno Tropp.

„Aktuálně probíhá domluva se složkami IZS, kdy cílem je svolat skupinu dobrovolníků ochotných přiložit ruku k dílu přímo na místě. Odjezd je naplánován na pátek do oblasti Jeseníku. Zároveň probíhá komunikace starosty MČ Martina Sedeke s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou s cílem rozhodnout, kam směřovat nabídku finančního daru a to na základě zmapování potřeb postižených oblastí," píše se na webu Prahy 11.

Radní Radotína pošlou Karlovicím na Bruntálsku, Hanušovicím na Jesenicku, Meziměstí na Broumovsku, Rapotínu na Šumpersku a Višňové na Liberecku po padesáti tisících korunách.

„Vedle finanční pomoci již zástupci radnice přislíbili rovněž zapůjčení vysoušečů do jedné z nejvíce postižených oblastí do Meziměstí na Broumovsku, kam zároveň bude směřována i prvotní materiální pomoc v podobě nářadí na odstraňování nánosů bahna, dezinfekční prostředky a ochranné pomůcky pro práci v kontaminovaném prostředí,“ uvedlo vedení městské části na webu.

FOTOGALERIE: Prchající lodě, voda až u kobek a neposlušní lidé. Podívejte se, jak to v sobotu vypadalo na pražských náplavkách

Pražské náplavky na obou březích Vltavy dnes zalila voda. Dopoledne ještě odváželi poslední lodě, které tam kotví, odpoledne už tam procházeli jen hlídkující strážníci. Velká voda přilákala desítky lidí a někteří z nich ignorovali značky zákazu...

Policisté se složili na elektrocentrály a čerpadla

Už v úterý dorazili do těžce zasažených Mikulovic na Jesenicku záchranáři z Prahy. „Devítičlenný tým tvoří dva řidiči speciálních modulů, čtyři zdravotničtí záchranáři, lékař, krizový manažer a náměstek ředitele v roli velitele složky. Jedna záchranářka je zároveň i tzv. peerkou a krizovou interventkou, která je vyškolena pro poskytování psychosociální pomoci lidem, kteří jsou událostí zasaženi po psychické stránce,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí záchranářů Jana Poštová. Mají s sebou i terénní vůz Atego a čtyřkolku Polaris.

Dnes ve dvě ráno odjeli na Jesenicko i pražští hasiči. Je jich celkem třicet a vezli osm kusů techniky. Do Ostravy odjel také tým jejich psychologů a členové týmu post-traumatické péče. 

Pražští policisté zase mezi sebou uspořádali sbírku, díky které do Olomouckého kraje mohli poslat elektrocentrály, čerpadla, vysoušeče, lopaty, kýble, košťata, čistící prostředky, potraviny a vody.

Charita České republiky vyhlásila sbírku na pomoc obětem povodní, přispívat můžete již nyní

Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem povodní a je připravena poskytnout okamžitou humanitární pomoc. Ta by měla zahrnovat jak materiální a dobrovolnickou pomoc, tak tu psychosociální v podobě krizových intervencí. Pro...

Slavia poslala milion, Sparta pomoc připravuje

Hlavní město už do Brantic u Krnova odvezlo elektrocentrály, čerpadla, vysoušeče, ženijní, pracovní a také úklidové prostředky. „Pražské vodovody a kanalizace dále vyslaly na místo zásobu čtyř tisíc litrů balené pitné vody. Pomoc již dorazila také do Opavy, které hlavní město poskytlo vysoušeče a topidla. Pražské vodovody a kanalizace jsou připraveny zajistit každý den až 6 000 litrů vody, přičemž vodu připravují do dvoulitrových sáčků, které jsou vhodné pro odnos a distribuci,“ doplnil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Pomáhat se rozhodly i fotbalová Sparta i Slavia. Slavia poslala na účet Člověka v tísni milion korun a pořádá sbírku. „AC Sparta Praha prostřednictvím svého nadačního fondu ACS připravuje cílenou pomoc v postižených oblastech. Na tuto formu pomoci má fond už v tuto chvíli připraveny finanční prostředky. Klub je v kontaktu s krizovými štáby a rovněž sparťanskými fankluby v nejvíce postižených regionech. Klub také vyzval veřejnost k podpoře probíhajících sbírek organizací, které aktivně pomáhají,“ sdělil redakci Pražské Drbny tiskový mluvčí klubu Pavel Jína.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Hasičů Prahy a Zdravotnického záchranného sboru hlavního města

Štítky povodně, Praha, pomoc, městské části, hasiči, záchranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři desítky hasičů, devět záchranářů, milion od Šestky, Desítky i Slavie. Z Prahy už do oblastí zasažených povodněmi dorazila první pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.