Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Čištění vrat Čertovky, pytlování písku, zrušené trhy. Praha pokračuje v přípravách na vydatné deště a velkou vodu

, aktualizováno 12. září 2024, 14:47

Kvůli očekávaným vydatným dešťům a možným povodním pokračují v hlavním městě přípravy a preventivní opatření. Hasiči vyčistili kolejnici vrat Čertovky, ti letištní zase budou pohotovosti s technikou pro odčerpávání vody. Pořadatelé také ruší plánované akce, například trhy na náplavkách nebo den otevřených dveří na hasičských stanicích. V Radotíně už začali raději pytlovat písek a rozvážet jej na vytipovaná místa.

Od pátku až do neděle se má na Prahu i zbytek republiky snášet velmi vydatný déšť, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu. Meteorologové varují i před povodněmi, v hlavním městě podle nich může nastat i 2. stupeň povodňové aktivity. 

Vypouštíme z kaskády 40 kubíků za vteřinu normálně, včera jsme to zvýšili na 80 a dnes už 120. Mělo by to připravit dostatečnou kapacitní rezervu, protože se zdá, že hlavní dešťový nárůst bude někde okolo pátku, z pátku na sobotu," řekl dnes na jednání zastupistelstva primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Potápěči pražských hasičů proto dnes preventivně vyčistili kolejnici protipovodňových vrat Čertovky. Připravují se i jejich kolegové na Letišti Praha, kteří budou v pohotovosti s technikou pro odčerpávání vody. „Ačkoli činíme maximum, v případě velkých přívalových dešťů nelze vyloučit dopad situace na provoz,“ informovalo letiště na síti X.

Praha se připravuje na možné povodně, městské lesy začaly upouštět vodu

Na silný déšť a riziko povodní se začal připravovat i pražský magistrát. Městské organizace prověřují techniku, materiál a zajišťují pohotovost zaměstnanců. Správce městských lesů začal preventivně odpouštět vodu z některých nádrží a nájemci prostor...

Před komplikacemi při cestování varovaly i České dráhy, lidé si mají připravit dost tekutin, jídlo a léky. „Hasiči a další pracovníci Správy železnic budou o víkendu ve zvýšené pohotovosti. Hasiči SŽ jsou připraveni posílit své kolegy z HZS krajů a pomoci v nejhůře zasažených oblastech,“ uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.

V pohotovosti jsou i dobrovolní hasiči, připravena je i městská a státní policie. „Všichni starostové byli vyzváni k prověření akceschopnosti svých komisí, stavy písků a pytlů. Ukazuje se, že pytlové zábrany jsou nejúčinější a všechny rizikové stavby podél Vltavy byly označeny za rizikové subjekty a dostaly výstrahu od hlavního města Prahy," oznámil Svoboda. Náměstkyně pro životní prostředí Jana Komrsková doplnila, že vodní díla v Praze jsou odčerpávána na maximální možnou hranici. Hlavní město také otevře call centrum a je připraveno na výdej materiálu z humanitárních skladů.

V Radotíně už podle vyjádření radnice začali písek pytlovat a rozváží ho na vytipovaná místa. Kontrolují i koryta a kanalizační vpustě, připravili mobilní ohrazení a krizový kontejner pro hrazení proti dynamickým účinkům.

V Praze4 bude podle mluvčího Jiřího Bigase až do neděle v nepřetržité pohotovosti tým pracovníků, včetně potřebné techniky, tedy bagru, dvou nákladních vozů, dvou dodávek. „V sobotu a v neděli budou zaměstnanci Odboru životního prostředí Úřadu MČ Praha 4 držet službu pro případ, kdy bude nahlášena jakákoliv mimořádná událost," uvedl Bigas na webu.

Meteorologové kvůli očekávanému vydatnému dešti vyhlásili povodňovou pohotovost

V příštích dnech má podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu napršet až 150 milimetrů, vyhlásil proto výstrahu před velmi vydatným deštěm a k tomu povodňovou pohotovost.

Jak na středeční tiskové konferenci sdělil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), situace může být podobná povodním v roce 1997 a 2002. Před 22 lety voda v Praze zaplavila metro i pražskou zoo, kde zemřelo 134 zvířat. 

„Jsme v kontaktu s příslušnými orgány. V tuto chvíli nepodnikáme žádné konkrétní kroky, ale situaci bedlivě sledujeme a jsme bdělí. Nicméně krizový plán evakuace zvířat i majetku máme zpracovaný detailně,“ sdělil redakci Pražské Drbny mluvčí Zoo Praha Filip Mašek.

V souvislosti s předpovědí ruší organizátoři některé akce, které se měly v Praze konat přes víkend. Hasiči odvolali dny otevřených dveří na šesti svých stanicích, na náplavkách nebudou tradiční farmářské trhy a další dvě akce. Zrušen je i Vinný festival v Šeberově, stejně jako Malostranské vinobraní a vinobraní v Botanické zahradě. Konat se nebude ani burčákobraní v Radotíně. Svůj festival v Malešickém parku zrušila i Praha 10. Zároveň vyzvala organizátory akcí, aby jakékoli venkovní aktivity naplánované na tento víkend zrušili a přesunuli na jiný den.

Na nový termín pořadatelé přesunuli Dyzajn market na Výstavišti i pouliční festival Zažít Americkou jinak. Česká softballová asociace zrušila všechny zápasy, které se měly tento víkend odehrát, o odložení přemýšlí i Ligová fotbalová asociace. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Hasičů Praha a městské části Radotín

Štítky Český hydrometeorologický ústav, počasí, déšť, varování, Praha, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čištění vrat Čertovky, pytlování písku, zrušené trhy. Praha pokračuje v přípravách na vydatné deště a velkou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.