Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Praha se připravuje na možné povodně, městské lesy začaly upouštět vodu

Na silný déšť a riziko povodní se začal připravovat i pražský magistrát. Městské organizace prověřují techniku, materiál a zajišťují pohotovost zaměstnanců. Správce městských lesů začal preventivně odpouštět vodu z některých nádrží a nájemci prostor na pražských náplavkách dostali upozornění, aby byli připraveni na případná opatření. Pro veřejnost žádná omezení vyhlášena nejsou. Pražští hasiči kvůli očekávané situaci zrušili páteční Den otevřených dveří. Zavřená zůstane i zahrada Strakovy akademie.

Český hydrometeorologický ústav dnes varoval před velmi vydatným deštěm, který má od čtvrtka zasáhnout většinu Česka, a následným rizikem vzestupu hladin řek. Pro hlavní město a většinu středních Čech platí střední stupeň varování.

Pražský magistrát situaci sleduje a preventivně se připravuje na vyhlášení povodňového stupně. Dnes se kvůli tomu sešel Povodňový orgán hlavního města Prahy. „Prověřili jsme připravenost sil a prostředků a jsme v pohotovosti," uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Znovu se povodňový orgán sejde ve čtvrtek.

Hasiči podle primátora kontrolují ochranná vrata na Čertovce, aby je bylo možné v případě ohrožení okamžitě uzavřít. Připraveny jsou i pytle s pískem na stavbu protipovodňových zábran. „Věřím, že ta příprava je tentokrát tak intenzivní a tak časně daleko dopředu, že bychom měli těm nejhorším škodám zabránit," uvedl dnes Svoboda na pietním aktu k teroristickým útokům z 11. září 2001 v USA.

Meteorologové kvůli očekávanému vydatnému dešti vyhlásili povodňovou pohotovost

V příštích dnech má podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu napršet až 150 milimetrů, vyhlásil proto výstrahu před velmi vydatným deštěm a k tomu povodňovou pohotovost.

Společnost Lesy hl. m. Prahy, která má ve správě menší toky na území metropole, situaci monitoruje a preventivně odpouští vodu z některých nádrží a rybníků. „Již dochází k manipulacím na Hostivařské přehradě, Vodním díle Jiviny a Kyjském rybníku," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti).

Případný zvýšený průtok Vltavy by mohl ovlivnit situaci na pražských náplavkách. Společnost Trade Centre Praha proto vyzvala nájemce prostor, aby byli připraveni na případná opatření.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes vyzval organizátory společenských akcí, aby zvážili, zda je jejich konání v pátek a v sobotu bezpečné. V Praze na nebezpečí už zareagovali například hasiči či úřad vlády.

Pražští hasiči kvůli očekávané situaci zrušili Den otevřených dveří, který plánovali na pátek 13. září. „S ohledem na výstrahu před povodněmi musíme zrušit Den otevřených dveří na našich stanicích. Najdeme pro vás jiný termín co nejdříve. Děkujeme za pochopení,“ napsali dnes odpoledne na síti X. Úřad vlády oznámil, že v sobotu 14. září zůstane zavřená zahrada Strakovy akademie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky počasí, záplavy, správa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha se připravuje na možné povodně, městské lesy začaly upouštět vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.