Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Dusno, bouřky a tropické teploty až 36 stupňů. Tento týden se zchladíme až o víkendu

, aktualizováno 8. července 2024, 11:02

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se v tomto týdnu dočkáme tropických teplot, pořádného dusna a intenzivnějších bouřek. Nejnižší teploty budou v Praze dnes a to až 27 stupňů, nejvyšší pak naměříme ve středu, kdy mohou vystoupat k 36. Bouřky hrozí od středu až do pátku.

Pro dnešek meteorologové očekávají 25 až 27 stupňů, v úterý pak až 32. „Pondělí a úterý budou také dny převážně slunečné, stabilní a většinou beze srážek. Už během noci na úterý se ale začne oteplovat a oteplení vyvrcholí ve středu, kdy se teploty odpoledne dostanou v nížinách nad tropických 30 stupňů,“ napsal ústav na síti X.

Noc z úterý na středu by mohla být tropická, teploty neklesnou pod dvacet stupňů. Pro středu předpovídají Praze 34 až 36 stupňů a nepříjemné dusné odpoledne.

Začne ale také přicházet studená fronta, která možná přinese intenzivnější bouřky. „Ty budou mít k dispozici díky vlhkosti mnoho dostupné energie a díky vyššímu proudění (střihu větru) ve vyšších hladinách budou bouřky patrně i lépe organizované. Přesné detaily přechodu fronty jsou zatím nejasné, a tak bližší lokalizace není v tuto možná. Nebezpečnost bouřek budeme reflektovat případnými výstrahami,“ sdělili meteorologové.

Pro úterní a středneční odpoledne proto vydali výstrahu před vysokými teplotami. Platí od 12 do 19 hodin. Lidé by měli dodržovat pitný režim, pít nealkoholické neslazené nápoje a omezit tělesnou zátěž.

Ve čtvrtek teploty mírně klesnou a to na maximálně 31 stupňů. „Ve čtvrtek už ale panuje aktuálně největší nejistota nad množstvím srážek a případnými bouřkami. V tuto chvíli je tak předpověď dost nejistá, jisté ale je že se mírně ochladí,“ uvedli meteorologové.

V pátek bude opět nad třicet, následovat bude ale další studená fronta, po které už se s tropickými teplotami rozloučíme.

„Na studené frontě by se měly v pátek opět objevit bouřky a opět mohou být i intenzivní. Pátek je v tuto chvíli ale s ohledem na počasí velmi nejistý. Pokud si plánujete cokoli na konec pracovního týdne, sledujte předpovědi průběžně,“ dodali meteorologové. 

O víkendu bude podle dlouhodobého výhledu okolo 24 stupňů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Český hydrometeorologický ústav, počasí, předpověď, bouřky, dusno, tropy, teploty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dusno, bouřky a tropické teploty až 36 stupňů. Tento týden se zchladíme až o víkendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.