Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Květiny pro paní učitelku ze hřbitova. Přírodní pohřebiště v Ďáblicích nabízí lidem sbírání zdarma

Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy přišly s netradiční nabídkou. Lidé si mohou přijít pro luční kvítí rostoucí na Lučním hřbitově v Ďáblicích. V posledních dnech místo přírodního pohřebiště kosí a k mání jsou květiny pro každého. Na zítřek zvou přednostně rodiče s dětmi, které si tam mohou poskládat kytici pro paní učitelku k vysvědčení.

„Květiny si na označeném místě budete moci sami nasbírat. Hotové nerozdáváme, takže si případně přineste i nůžky a provázek nebo gumičku ke svázání (pár zahradnických nůžek bude k zapůjčení na místě),“ píše se na Facebooku pražských hřbitovů.

(NE)OBYČEJNÍ: Mladý hrobník boří zažité představy o hrobnících jako o otrhaných opilcích

Třiatřicetiletý Jiří Kolka pracuje jako hrobník na Olšanských hřbitovech, největším pražském pohřebišti, už deset let. Jiří svým vzezřením i chováním boří mýty a stereotypy, které kolují kolem hrobníků. Kdo by čekal, že vedoucím hrobníkem na...

Lidé mohou přijít do areálu Ďablického hřbitova ve čvrtek 27. června a to mezi devátou ráno a pátou odpoledne. Louku seká kosou hrobník Adam Vokáč a to postupně, aby se zvířata mohla přesunovat. Další kosení je naplánováno na příští či přespříští týden, kvítí je pak pokaždé k dipozici.

Luční hřbitov je první svého druhu v České republice, otevřeli ho minulý rok. Je určen k ekologickému pohřbívání těl a má kapacitu 350 míst. „Zesnulé je na Lučním hřbitově možné ukládat do země pouze v ekologických rakvích – tedy v rakvích, které se v půdě zcela rozloží. Obdobné nároky jsou kladeny i na použité textilie: jak výstelka rakve, tak oblečení zemřelého musejí být vyrobeny z čistě přírodních a biologicky rozložitelných tkanin,“ popsali fungování hřbitova.


 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy

Štítky Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy, Luční hřbitov, květiny, kosa, hrobnk, ekologické, pohřbívání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Květiny pro paní učitelku ze hřbitova. Přírodní pohřebiště v Ďáblicích nabízí lidem sbírání zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.