Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ÚOHS zastavil správní řízení s Prahou kvůli regulaci venkovní reklamy

, aktualizováno 27. února 2024, 12:46

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení s hlavním městem Prahou. Vedl jej kvůli nařízení, které regulovalo venkovní reklamu v některých částech města. Antimonopolní úřad se s městem domluvil na přijetí závazků, které situaci napraví.

Kritizované nařízení od října 2021 rozšířilo dosavadní regulaci v památkové rezervaci o další dvě pásma, první je ve čtvrtích okolo rezervace a druhé sahá na jihu na Nové Dvory, na severu do Troji, na východě do Malešic a na západě do Motola. Ve všech pásmech platí zákaz reklamních plachet. Jejich provozovatelé úpravu napadli u antimonopolního úřadu.

Úřad dospěl k tomu, že nařízení mohlo narušit hospodářskou soutěž, protože zvýhodňovalo soutěžitele, kteří pro šíření reklamy využívají jiná než zakázaná komunikační média. Zatímco reklamní billboardy jsou na tomto území při splnění určitých podmínek povoleny, plachty jsou zde zcela zakázány, uvedl úřad.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vede s pražským magistrátem správní řízení kvůli regulaci reklamy

Rozšíření vyhlášky regulující reklamu na území Prahy, které je v platnosti od roku 2021, je podle kritiků z řad provozovatelů reklamních plachet na domech diskriminační a dlouhodobě kvůli ní kritizují magistrát. Problematiku vyhlášky potvrzuje i...

Praha v průběhu správního řízení navrhla závazky, které přijme, aby zachovala hospodářskou soutěž. Novelou nařízení rozšíří poslední pásmo na celý zbytek metropole. Umisťování reklamních plachet bude v největším pásmu opět povoleno, a to za předpokladu, že nebudou nasvíceny a budou umístěny na štítech budov bez oken obytných místností. Novela by podle návrhu měla v případě schválení radou města začít platit od letošního 1. července.

Úřad navržené závazky posoudil a dospěl k závěru, že jejich splněním se odstraní obavy z možného narušení hospodářské soutěže. Ve vztahu k samotné regulaci reklamních zařízení ve třetí zóně Úřad považuje za zásadní, že dojde k větší harmonizaci podmínek umisťování plachet a reklamních billboardů na stěnách budov," uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

Svaz venkovní reklamy chce, aby Praha zrušila zákaz reklamních plachet ve městě

Sdružení českých firem venkovní reklamy chce, aby Praha kvůli negativnímu stanovisku antimonopolního úřadu zrušila či alespoň pozastavila nařízení, kterým ve velké části města zakázala reklamní plachty. Uvedl to předseda sdružení Josef Soušek....

„Praze se povedlo přesvědčit ÚOHS o tom, že situaci je možné řešit částečnými úpravami regulace a jejím sladěním se stavebními předpisy, nikoliv pokutou,“ komentoval rozhodnutí v tiskové zprávě Adam Zábranský (Piráti), pražský radní pro oblast majetku, transparentnosti a legislativy.

„Argumentovali jsme, že ač v nařízení o regulaci reklamy plachty na domech zakazujeme, provozovatelé je stále mohou umisťovat dle Pražských stavebních předpisů, takže k žádné diskriminaci nedochází. ÚOHS nicméně na tento argument neslyšel, proto nařízení upravujeme,“ doplnil Zábranský.

Proti rozhodnutí úřadu nebyl podán rozklad a je tak pravomocné. Dokument teď připomínkují a podle Zábranského by novelu mohlo vedení města schválit do letošního června.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Praha, venkovní reklama, řízení, dohoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚOHS zastavil správní řízení s Prahou kvůli regulaci venkovní reklamy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.