Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Svaz venkovní reklamy chce, aby Praha zrušila zákaz reklamních plachet ve městě

Sdružení českých firem venkovní reklamy chce, aby Praha kvůli negativnímu stanovisku antimonopolního úřadu zrušila či alespoň pozastavila nařízení, kterým ve velké části města zakázala reklamní plachty. Uvedl to předseda sdružení Josef Soušek. Provozovatelé nařízení od počátku kritizovali pro porušování zákona o ochraně hospodářské soutěže. Radní v polovině června schválili, že ho upraví, čímž podle Souška uznali jeho protizákonnost. Radní Adam Zábranský (Piráti) uvedl, že nařízení rušit neplánuje a úřad nepochopil smysl úpravy.

Magistrát se podle Souška vyhýbá komunikaci se Sdružením českých firem venkovní reklamy

Novela od října 2021 rozšířila omezení reklamy v metropoli. K nejpřísnějšímu omezení v historickém centru přibyla dvě pásma, první ve čtvrtích okolo památkové rezervace a druhé zahrnující velkou část zbytku Prahy. Ve všech pásmech platí zákaz reklamních plachet, jejichž provozovatelé úpravu napadli u ÚOHS. Radní Zábranský nedávno uvedl, že úřad považuje úpravu za diskriminační, protože zákaz se týká pouze plachet.

Podle Souška bylo nařízení od počátku vytvořeno na pochybných údajích a jednostranně zaměřeno jen na vybranou oblast trhu. „Proto je předmětem správního řízení ÚOHS. Zaráží nás, že si stávající radní vůbec dovolí nerespektovat názor nezávislé instituce ÚOHS, nepostupují v souladu s povinnostmi řádného hospodáře a nařízení nezruší," uvedl. Je podle něj zarážející, že město úpravu nezruší, i když ví, že mu hrozí sankce. Antimonopolní úřad zatím neukončené řízení nechtěl komentovat.

Magistrát se také podle Souška dlouhodobě vyhýbá komunikaci se SČVR. Tvrdí, že se mu ozývají majitelé domů a SVJ, kteří přicházejí o příjmy z pronájmu ploch. „Bohužel škodu na straně magistrátu, kterou zpravidla tvoří pokuta a náhrada ušlého zisku dotčeným subjektům, zaplatíme my všichni občané kvůli liknavosti a neochotě ukončit jejich vlastní protizákonné normy," uvedl dále Soušek.

Praha odstraní jedenáct billboardů. Podle aktivistů je to příliš málo, v městě jsou jich tisíce

Pražští radní schválili rozhodnutí vypovědět smlouvy na umístění jedenácti billboardů u komunikací hlavního města, chtějí tak bojovat proti vizuálnímu smogu. Podle zástupců skupiny Přidej se a strhni to, která upozorňuje na nelegální reklamu, je...

Praha chce omezit billboardy u silnic. Většina porušuje pravidla

Magistrát hlavního města nechal vypracovat přehled velkých reklamních poutačů u větších silnic a zjišťoval, zda mají platné povolení. Pak přišla na řadu analýza toho, jestli neporušují nařízená pravidla jako dodržení vzdálenosti nebo umístění v...

ÚOHS nepochopil smysl nařízení, tvrdí radní Zábranský

Podle Zábranského ÚOHS nepochopil smysl nařízení, kterým bylo naopak narovnat tržní prostředí v metropoli. Ostatní plochy vedené jako zařízení pro reklamu totiž podle něj na rozdíl od plachet podléhají poměrně přísné regulaci. V tomto duchu budou i plánované úpravy nařízení, dodal.

Na přípravě nařízení se v minulém volebním období podílela i nynější opoziční zastupitelka za Prahu Sobě Kristýna Drápalová, která se otázce nelegální reklamy dlouhodobě věnuje. Podle ní není důvod nařízení rušit, protože podnět na ÚOHS nemá odkladný účinek a úřad zatím žádné stanovisko nevydal.

Jiří Rahm z právní kanceláře Allen&Overy na dotaz ČTK uvedl, že pokud byla nařízením porušena práva provozovatelů reklamních ploch, mohli by soudně vymáhat ušlý zisk. „Představoval by ekonomickou ztrátu dotčených společností, jež vznikla v příčinné souvislosti s nesprávným úředním postupem. Není vyloučené, že ztráta v podobě nerealizovaného zisku může představovat desítky až stovky milionů korun," sdělil.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha Sobě

Štítky billboardy, reklama, reklamní plachty, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Jahn

Domy nejsou držáky na reklamu.

Úterý, 4. července 2023, 09:49Odpovědět

Svaz venkovní reklamy chce, aby Praha zrušila zákaz reklamních plachet ve městě  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.